Saaremaa ökoküla laseb tiined uted läbi valgustada

Saaremaa ökoküla laseb tiined uted läbi valgustada

Saaremaa Ökoküla AS-i juht Koit Kull on juba aastaid püsinud Saaremaa uuendusmeelsemate lambakasvatajate esirinnas.
Foto: Peeter Kukk

Saaremaa suurim lambakasvatusettevõte Saaremaa Ökoküla AS kasutab tänavu esmakordselt tiinete uttede ultraheliga läbivalgustamist, et saada tõene pilt sündivate lammaste arvust.

Saaremaa ökoküla lambakasvatusharu juht Koit Kull ütles, et tiinete lammaste läbivalgustamine annab farmerile tõese pildi, mitu talle on utel tulemas. “Vastavalt sellele saab koostada söödaratsiooni, et talled sünniksid tugevad, suured ja terved. Et iga lammas saaks oma söödavajaduse kätte,” lausus Kull. “Kellel on tallesid rohkem, saab ka rohkem süüa.”

Koit Kull rääkis, et Eestis on lammaste läbivalgustamine alles katsetamisjärgus, kuid arenenud riikides on see lambakasvatuses elementaarne tsükkel. Selle ala kõige suuremad spetsialistid on Uus-Meremaal ja Inglismaal, kus suured karjad võimaldavad piisavat praktikat, et oma oskusi ja kogemusi ka Euroopas müüa. Kui tallede avastamise osakaal jääb alla 90 protsendi, ei ole sellel tööl Koit Kulli sõnul enam mõtet, sest sel juhul söödab lambapidaja loomi ikka valesti ja võib oma karja tuksi keerata.

Talleootel lammaste läbivalgustamine toimub tiinusperioodi teisel kolmandikul, Saaremaa ökokülas vaadatakse läbi üle 800 Salme vallas Lõmalal asuva ettevõtte tiine lamba.

Print Friendly, PDF & Email