Väetiste hinnad võtavad suuna ülespoole

Eesti suurima väetistemüüja Baltic Agro AS andmetel tõusevad põllumajandusväetiste hinnad alanud aastal tavapärasest hoogsamalt.

Teisipäeval vahendas Norra finantsportaal Hegnar Online väärtpaberivahendusfirma Agilis Securities maaklerit, kes ennustas tõusu Norra väetisetootja Yara International ASA aktsiale. “Väetiste turg näitab tugevaid trende. Nitraatide hinnad on aasta algusest tõusnud 15–20%,” ütles vahendusfirma maakler Sigmund Bagøien.

Baltic Agro AS-i väetiste tootejuht Mihkel Salum ütles Oma Saarele, et väetise hinnatõus on juba Eestisse jõudnud. “Aasta viimase kolme kuuga tegime plaanitust suurema väljamüügi, sest kartsime hinnatõusu, ja soovitasime põllumeestel väetised odavamalt ära osta,” rääkis Salum. “Peatasime müügi vahetult enne jõule, sest väetisetehased teatasid üsna agressiivselt päevapealsest hinnatõusust,” lisas ta.

Salumi sõnul tõuseb tavapärasel aastal väetisetonni hind aasta esimestel kuudel umbes 5 eurot tonni kohta kuus, millega kompenseeritakse krediidikulu ja ladustamise kulu. Sel aastal aga tõuseb väetisetonni hind jaanuaris 15–30 eurot ehk kuni 10 protsenti. “Väga raske on ennustada, kas hinnatõus saab järgnevatel kuudel hoogu juurde,” sõnas Salum, kelle hinnangul teravilja ja rapsi madal kokkuostuhind justkui ei võimaldaks väetiste hinnal väga üles minna.

“Võib-olla väetisetööstused natukene üritavad kruttida, aga ma loodan, et ei kordu 2007. aasta, kus hind hakkas tõusma 50 euro kaupa kuus. Loodan, et pärast seda hinnatõusu tuleb mingisugune tasakaal, aga garanteerida ei saa – see on selline miljoni dollari küsimus,” rääkis Mihkel Salum.

Valjala viljakasvataja Kaido Kirst ütles, et tema tellis oma väetise ära juba möödunud aastal ja üks koorem on juba ka kohale toodud. “Vahel võib ka natuke nihu minna, aga enamasti saab ikka odavamalt, kui juba sügisel ära tellida,” sõnas Kirst.
Mihkel Salum ütles, et viimase 15 aasta jooksul on vaid kahel korral juhtunud nii, et väetised on aasta algul odavamad kui aasta lõpus.

Print Friendly, PDF & Email