Lugeja kiri: Tänavusest etüüdivõistlusest

Paljudes võistlustöödes oli seda iva, et nende kohta öelda: kaunid värvikad killud! Auhinnatud autorid olid tabanud etüüdi olemuse selle täiuslikkuses.

Nii oli I preemia saaja Ainu Kään pannud kirja terve rea lühilugusid ja need haarasid nii oma sügavuse kui ka huvitavusega. Väga kaasakiskuvalt oli oma võistlusetüüdid kirjutanud ka Almi Tugev. Tal on ladus jutustamisoskus. Tal on sellist hingestatust, mis teeb vaimu erksaks. Ning etüüdidesse on ta pannud omajagu elutarkust. III preemia saanud Neeme Mets on sädelev, mängib kujunditega. Ta on sõnaosav. Ervin Tuisu ergutuspreemia väärilised etüüdid mõjuvad oma romantilise meeleoluga.

Mida võistluse kohta üldse öelda? On meeldiv, et meile laekus nii palju etüüde – 39. Autoreid võinuks muidugi rohkem olla kui 13, aga seegi on tulemus, mis rõõmustab. Meie inimeste kirjutamisoskus on hea. Leitakse alati see side, mis viib kirjanduseni. Elu osatakse näha väga detailselt ja see ka nõnda kirja panna. Ei olnud ühtegi viletsat etüüdi. Ainult mõnikord väljusid need etüüdi raamidest, muutudes jutustusteks.

Lakoonilisus on aga see, mis määrab etüüdi rütmi. Kuid see ei tohi olla kiretu, lihtsalt konstateeriv. Ja kõige rohkem loeb etüüdi idee ise! See on kese, mille ümber luua seinad, et tekiks terviklikkus.
Etüüd on nagu lühike, mõjuv hingeseisund. Sellest jäigi puudu paljudes võistlustöödes. Sugestiooni oli vähe.

Siiski täname kõiki võistlusest osavõtjaid!
Auhinnatud etüüdikirjutajad saavad kingiks raamatud.

Enda Naaber

Print Friendly, PDF & Email