Orikülas alla kukkunud lennuk tassiti ammu laiali (3)

Orikülas alla kukkunud lennuk tassiti ammu laiali

MÄLETAVAD LENNUKI ALLAKUKKUMIST: Villimeel Juht (vasakul) ja Ants Lõhmus kinnitavad, et Saksa lennuki allakukkumine leidis tõepoolest aset.
Foto: Peeter Kukk

Eilses Oma Saares avaldatud lugeja kiri, kus Kärla vallast pärit Eimar Kipper kirjeldas Orikülas alla kukkunud Saksa lennuki asukohta, kutsus lehelugejates esile üsna suure elevuse.

Oma Saar otsis üles mehe, kellele ühes internetikommentaaris viidati. Tegemist on elupõlise Karida küla mehe Ants Lõhmusega.
Karida külas saime jutule Lõhmuse ja Villimeel Juhiga, kes mõlemad väitsid end seda sündmust hästi mäletavat.

“1941. aastal, kui sakslane tuli, siis tegi üksainuke Saksa lennuk selle vene baasi ikka täitsa tsiistaks,” rääkis Lõhmus. “Venelaste vineerlennukid põlesid ja tossasid seal tükk aega. Siis, kui sakslased minema läksid, kukkus üks lennuk Saarule alla. Seal kasvas üks suur saarepuu, sellest see kohanimigi.”

Ants Lõhmus mäletab, et tema isa tõi sealt veel terve kotitäie mingeid lennukijuppe. Ta arvas, et kui ta kodus veidike vanade kuuride all kaarutada viitsiks, küllap leiaks veel mõne vana hammasrattagi üles.
“Ma olen ise ka selle koha peal käinud, kunagi ammu, kui ma veel jahimees olin. Praegu pole sealt küll enam midagi leida,” ütles Lõhmus. Mees avaldas arvamust, et neid juppe on kusagil võib-olla veel, sest pea kõik Karida küla mehed olevat sealt kola otsimas käinud.

Kulli küla mees Villimeel Juht lisas, et tema tunneb kirja autorit hästi ja teab, et kirjas viidatud lennuki allakukkumise jutt on tõsi.
“Kes seda täpset kohta nüüd enam leiab, ala on nii kinni kasvanud, et sinna vist ei pääse ligigi,” ütles Villimeel Juht.
Ants Lõhmus lisas, et ta on ise näinud ka ühe Vene lennuki allakukkumist: “Olime õues päikese käes seljali maas, kui meie kohal tiirutas üks Vene lennuk, korra urises, siis tuli sellele äkki suitsujutt taha ja lennuk kukkuski Kaarmise liivamäe sisse. Mehed veel käisid seal juppisid nootimas.” Mis lenduritest sai, mehed öelda ei osanud.

Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre oli eile hommikul esimene, kes Eimar Kipperi lugejakirjas vihjatud kaardi järele tuli. Eile Veldre Orikülla veel ei jõudnud, kuid ta lisas, et väidetavalt sohu kukkunud lennukit ei tohigi keegi peale muinsuskaitsjate otsima minna, sest tegemist olla riigi varaga.

“Lähipäevil alustatakse otsimist, kaasates ka kõiki neid, kes sellest midagi teavad,” sõnas Veldre, kes novembri alguses korraldas Sõrves metsaretke otsimaks 60ndatel aastatel Nõukogude sõjaväe käest “plehku pannud” raketikompleksi S-75 jäänuseid.

Print Friendly, PDF & Email