Suurärimees Toolil süüdistus turuga manipuleerimises

Saaremaalt pärit ärimees Toomas Tool ja SEB panga maakler Karoly Kimber astuvad kohtu ette süüdistatuna majanduskuriteos, mille sisuks on väärtpaberituruga manipuleerimine.

Tooli (45) süüdistatakse selles, et olles oma abikaasa volitatud esindaja, andis ta 14.–21. juulini 2008 Karoly Kimberile (30) tehingukorraldused müüa abikaasaga seotud Arco Vara aktsiad suurtes kogustes ajas järjest madalama hinnaga. Eesmärgiks oli viia AS Arco Vara aktsia turuhind allapoole 0,56 euro hinnataset, mis andis Toolile võimaluse mõjutada teisi AS Arco Vara suuraktsionäre otsuste tegemisel.

Nii pandi müüki ligikaudu 500 000 aktsiat, mille tagajärjeks oli kunstliku hinnapiiri tekkimine ja negatiivne surve aktsia hinnale. Prokuratuur märkis, et kavatsetud mõjutamise tulemusel viidi börsil kauplejad eksitusse AS Arco Vara aktsia tegeliku turuväärtuse osas ning aktsia hind langes 22.07.2008 börsipäeva lõpul 0,55 euro piirini.

Prokurör Maria Sutti sõnul on turumanipulatsiooni puhul tegemist raskesti tõendatava peitkuriteoga ja prokuratuuril on hea meel, et on kogutud piisavalt tõendeid, mis võimaldavad kriminaalasja kohtusse saata.
Tool on oma firmade kaudu Kuressaare Elamute Hoolduse omanik.

Print Friendly, PDF & Email