Ajakaja: Pimedusest ja seagripist Soome poolt vaadates

Viimase nädala jooksul on selge, et isegi vaatamata mahasadanud lumele on pimeduse valitsemisaeg käes. Hommikul kell kümme on veel hämar ja pealelõunal kell kolm on juba hämar.

Koos pimedusega tuleb ka teistsuguste mõtete aeg. Kurbus tuleb lihtsamalt ja ka väsimus. Mõnel ehk isegi masendus. Raske aeg, nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Olen ühe oma tudengi eelmisel nädalal enesetapumõtete juurest eemale saanud, ehk…
Uudised meedias on mitmepalgelised. Seagripist siit- ja sealtpoolt vaadatuna, streikidest, surmadest, suure naaberriigi sõdasid lubavast seadusest, poliitikute sagimistest ja sahmerdamistest. Ei midagi, mis meelerahu tooks ja turvalise tunde.

Ka rahulik ja flegmaatiline Soome on sügistalve halluses oma stabiilsuse kaotanud. Juba päevi lookleb linnade ja asulate tervisekeskuste juures riskirühma kuuluvatest inimestest järjekord, et saada vaktsineeritud seagripi vastu. See on midagi, mis heaoluühiskonda on väheke raputanud, sest seda pole enne nähtud, et ratastoolis vanake külma käes õues tervisekeskuse ukse taga ootama peab. Tavaliste inimeste võitlus seagripiga on veel täiesti lahenduseta.

Lohutavat on siiski ka selles pimeduses ja hallis argipäevas. Iga päevaga on ikka rohkem ja rohkem inimesi oma koduakendele pannud jõuluküünlaid ja muid lisavalgustuslampe. Näha on, et inimene võitleb pimedusega ja ei anna nii kergesti alla. Küünalde läbimüük poodides on kasvanud hüppeliselt ja spetsiaalse energialambi omamine on osa sügistalvisest trendist. Meie kvartalis on kodude uksed ja aknad juba praegu kui kirevad jõulupuud ja seda on isegi tore vaadata, loob juba sellist jõuluaegset mõnusat olemist.

Ja küüslauku süüakse palju ja pea igal õhtul on valgus saunaakendes, sest kuidas sa ikka sest seagripist jagu saad, kui mitte küüslaugu ja saunaga. Iga päev tehakse ka tervisesporti, kas siis õues kepikõndi või ka juba suusatades või ujulas või spordisaalis – tuleb tõde tunnistada, et Soomes on tegelikult pensionär see kõige aktiivsem tervisesportlane. Ja ega soomlane pelga küüslaugu järele haiseda või vatijopega lumes ringi silgata, sest võltshäbi siinmail ei tunta. Elu tahab elamist, olgu ajad missugused tahes.

Print Friendly, PDF & Email