“Eesti aja lood” 75. saade sünnib Saaremaal (1)

“Eesti aja lood” 75. saade sünnib Saaremaal

SÜLLA TALUST TELEPURKI: Rahuste küla mees Silver Oder (vasakul) on valmis vastama Mati Talviku küsimustele Sõrvest sõja jalust äraviimise kohta.
Foto: Aare Laine

Eesti Televisiooni võttegrupp saatejuht Mati Talvikuga eesotsas salvestas selle nädala hakul Saaremaal ajaloosarja “Eesti aja lood” 75. saadet. Sõrves, Kuressaares ja Tehumardil üles võetud pildimaterjal ja salvestatud intervjuud jõuavad teleekraanile pühapäeva, 13. detsembri õhtul kell kuus.

“Meile on see tõesti omaette juubel. Siin me salvestame selle sarja 75. saadet. Kavatseme samas vaimus jätkata, vaadates ajas tagasi kuni 1953. aastani,” märkis eile Sõrves saadet salvestanud Mati Talvik.
Saaremaal tehtud saate temaatika viib vaatajad 65 aasta taguste sündmuste juurde – Teise maailmasõja lahingud Sõrves ja sõrulaste viimine Saksamaale.

Sääre ajalootoas rääkis kaamera ees Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre.
“See oli meile tõeline üllatus. Sääre ajalootoas on mahuliselt väga võimas ekspositsioon. Praegu on need esemed kõik kokkusurutult väikestes tubades, aga endise piirivalvekordoni avaratesse ruumidesse saab ju rajada suurepärase väljapaneku,” hindas Mati Talvik nähtut.

Kuressaare linnuses andis Saaremaa muuseumi sõjaajaekspositsioonist ülevaate Raul Salumäe. Dokumentaalromaani “Sõja jalus” autor kirjanik Ülo Tuulik pajatas raamatu saamisloost. Rahuste küla Sülla talu peremees Silver Oder meenutas seda, kuidas Saksa sõdurid sõrulasi kodudest välja ajasid ja laevale minema sundisid.
Saatejuht küsitles ka ajaloolast Bruno Paod, kes võttis Sõrve sündmused kokku ajaloo seisukohast.

“Üldse on selle saatesarja tegemine meid kõiki selle meeskonna liikmeid palju harinud. Operaatoriks on Andres Suurevälja, helimeheks Peeter Roos, autojuhiks Hasso Jüris ja valgustajaks Jaak Nurm. Oleme Eestimaal avastanud kohti, millest meil varem aimugi polnud. Mina küll ei teadnud, et Tabivere lähedal Äksis on soomepoiste muuseum ja Vaivaras on väga korralik muuseum,” rääkis kogenud telemees.

Kirjanik Ülo Tuulik oli Mati Talvikule Saaremaa-saate tegemisel ka nõustaja rollis. “Silver Oderit soovitaski meile Ülo Tuulik. See oli küll absoluutne kokkusattumus, et ka Oma Saar temast just kirjutas. Ülo helistas mulle pühapäeval uuesti, öeldes, et Silverist oli laupäevases Oma Saares lugu, katsu see leht endale muretseda. Parvlaevalt ma selle lehe saingi,” rääkis Talvik saate jaoks vajalike taustauuringute tegemisest.
Osa saatematerjali salvestati ka Läänemaal, kus sõja ajal oli koos Otto Tiefi valitsus.

Print Friendly, PDF & Email