Juhtkiri: Majanduslangus on pättide paradiis

Juhtkiri: Majanduslangus on pättide paradiis

 

Majanduslikult kehval ajal kasvab kuritegevus – see väide ei üllata kedagi. On näiteid, kus tühja kõhu pärast on halvale teele läinud ka selline inimene, kellel süda oma tegevuse pärast tegelikult verd tilgub. Häda ajab härja kaevu, saab vaid nentida.

Uskumatuna tundub lugu Läänemaalt pärit varastest, kes Saaremaal pikemat aega tegutsesid, justkui teeksid oma igapäevast tööd. Leisi, Kärla, Pöide, Laimjala, Mustjala, Kaarma – aukartustäratavalt lai tegevusväli sullerite kohta, kelle eluase on hoopis mandril.

Võtta kõlbas kõik: riietusesemetest paadimootorini, bensiinist toiduaineteni. Pidi ju katma ka oma tegevuse jooksvaid kulusid. Ometi ei löödud just sageli häirekella, sest vargad tegutsesid salamahti. Eks siin mängi oma rolli ka politsei kulude koomale tõmbamine, kaugemas maanurgas näeb korravalvureid ju vaid siis, kui midagi juba toimunud on.

Võiks korraks mõelda sellele, kuidas jultunud kaabakad oma saaki realiseerivad? Enamasti muidugi kuulutuste kaudu käest kätte müües. Me ju rõõmustame, kui saame endale kusagilt poole hinnaga soetada mõne kallimat sorti ja peaaegu uue kodumasina.

Kas meil aga tuleb soodsat ostutehingut sooritades pähe mõte, et äkki on ese kelleltki varastatud? Aga võiks tulla ju!

Print Friendly, PDF & Email