Kommunaalmaksud kummitavad ka kuressaarlasi

Suurenevad küttearved tekitavad kommunaalmaksete tasumisel probleeme paljudele töö kaotanud inimestele ja väikese sissetulekuga peredele. Kuigi praegune olukord veel kõige hullem ei ole, kuna septembris köeti vähe, on siiski karta, et juba oktoobrikuu arvete tasumisel ei saa kõik korteriomanikud vajaminevat summat kokku.

Eesti korteriühistute liidu Kuressaare büroo juhataja Valdek Kraus ütles, et paljud kuressaarlased on kommunaalmaksete tasumise pärast tõepoolest mures.
“Kui inimene on töö kaotanud, siis ei ole tal ju ka sissetulekut. Ma ei oskagi muud soovitada, kui et tuleb kiiresti uus töökoht leida või näidata initsiatiivi ettevõtlusega tegelemiseks,” sõnas Valdek Kraus.
EKL-i Kuressaare büroo juhataja hinnangul on kõige keerulisem uutel ühistutel.

“Kui osa kortereid majast on müümata, tähendab see, et need on tühjad, aga neidki tuleb kütta ja kui arendaja ei leia lahendusi, siis võib majas sees elavatel inimestel tekkida probleeme suurte küttearvete tasumisega,” rääkis Valdek Kraus.
Just sel nädalal koolitatakse korteriühistute juhte ja õpetatakse neid ka küttekulusid arvutama. Täna on koolipingis korteriühistute raamatupidajad ja neilegi räägitakse praegu tulipunktis olevatest probleemidest.

Krausi sõnul tuleb Kuressaare elanikel kütte eest siiski palju vähem maksta kui tallinlastel, kuna Saaremaa pealinna katlamajas kasutatakse kütteks hakkpuitu, mis on vedelkütusest odavam.
“Alles rääkisin mitme korteriühistu esimehega ja sain teada, et neil võlglasi õnneks tekkinud ei ole. Samas tean ühistuid, kus kõik korteriomanikud pole suutnud kommunaalmakseid tasuda,” rääkis Valdek Kraus.

“Eriti raske on praegu töö kaotanud noortel peredel, kes elavad üürikorterites. Neil tuleb peale kommunaalmaksete maksta korteri peremehele ka üüri.”
Kommunaalmaksete tasumata jätmisel on korteriomanikul kohe kuri karjas. “Kui arved maksmata jäävad, läheb ju korter mängu. Mõnedki raskustesse sattunud korteriomanikud tahaksid suurema korteri väiksema vastu vahetada, aga pole ju pisemaid praegu kusagilt võtta. Pealegi on korterite müügihinnad väga madalad,” konstateeris Kraus.

Print Friendly, PDF & Email