Ravimite poes müümine ei põhjustaks Saaremaa maa-apteekide sulgemist

Äsja lõppenud uuringu kohaselt seab käsimüügiravimite poodidesse müüki lubamine valdava osa Eesti maa-apteekidest väga raskesse majanduslikku seisu. Saaremaa apteekrid usuvad, et suudavad apteekide sulgemist siiski vältida.

 Uuringufirma Faktum & Ariko uuringujuhi Kadri Suitsu sõnul on vaid ca 3 protsenti maa-apteekidest kindlad, et suudavad käsimüügiravimite kauplustesse müüki lubamise järel veel püsima jääda. “Kolmandik apteekidest peab tõenäoliseks, et nad peaksid oma uksed siis sulgema, ja tervelt 59 protsenti on ebakindlad, kas nad siis enam hakkama saaksid,” tõdes Suits.

Uuringust selgus, et juba praegu ei ole 87% maa-apteekidest võimelised oma kulusid katma või saavad sellega hakkama väga napilt.

Kihelkonna apteeker Maire Rõmmel ütles, et ravimite poodi lubamine nende apteeki uksi sulgema ei sunniks. “Ma tean, et kõik apteegid on sellele vastu, aga minu pärast nad kas või pangu need ravimid siia poodi, midagi sellest väga ei muutu,” sõnas Rõmmel.

Kihelkonna apteekri sõnul moodustavad käsimüügiravimid võrreldes retseptiravimitega vähemalt maal suhteliselt väikese koguse. “Rahvas korjab siin praegu maarohtusid ja ravib ennast igasuguste isetehtavate asjadega,” ütles Rõmmel.

Muhu Liiva apteegi farmatseut Leena Puu usub, et Muhu apteek jääb püsima. “Teame siin väga paljusid, kes ravimeid poest ostma ei hakka, sest usaldatakse ikkagi apteeke,” lausus Puu.

Orissaare Apteek OÜ proviisor Karin Vakra arvas, et osa ravimite kolimine poelettidele apteegile suurt käibemuutust ei tekita. “Loodan, et poolt apteeki sinna ei panda ja kõik ei hakka sealt ka ostmas käima,” sõnas ta.

Print Friendly, PDF & Email