Kolimine Kogulas pani kliendid külma kätte ootama (8)

Kolimine Kogulas pani kliendid külma kätte ootama

UUE KODU OOTEL: Kogulas ootasid kliendid eile terve hommikupooliku õues maja ees, millal nad Sõmerale viiakse. Samal ajal sõitis kolimisauto edasi-tagasi, viies ära majakraami.

Eile käis Kogula ja Sõmera hooldekodus kolimine. Erivajadustega kliendid said uue kodu Sõmeral ja vanurid koliti Kogulasse. Mõlemal pool oli närviline päev, mis tekitas parasjagu pingeid ja segadust.

Südapäeval, kui Oma Saar tähtsat sündmust kaemas käis, istusid Kogula hooldekodu kliendid nõutult maja ees õues, tegevusjuhendajad otsisid neile mütse ja jopesid, et mehed end ära ei külmetaks.
“Nad on siin väljas olnud hommikust saati, kell kaheksa sõid ja siis jäid välja kolimist ootama,” rääkis maja töötaja, kelle sõnul tuli tegevusjuhendajatel samaaegselt kolida ja hoolealuseid valvata.

Töötajad olidki mures, kas ikka kõik kliendid kolimise lõppedes alles on – nii mõnelegi neist meeldivat pikemaid jalututuskäike teha. “Meile öeldi, et maja tuleb tühjaks teha,” sõnas Kogula hooldekodu töötaja.
Hooldekodu juhataja Arno Vinni sõnul oleksid inimesed uude kohta kolimist vabalt võinud sööklas oodata. Väljas ootamine oli puhtalt nende endi vaba tahe, ütles Vinni.

Juhataja sõnul võidavad kolimisest mõlemad pooled: Sõmera hoone ei vastanud enam ammu vanurite hooldekodu tingimustele ning Kogulas on renoveeritud vaid üks maja – teine tuleks tervenisti maha lammutada, sest ainuüksi fakt, et hoones on vaid üks kuivkäimla, räägib kõnekalt ise enda eest.

Kogula tegevusjuhendajate pahameele pälvisid ka tingimused, mis hooldekodu kliente Sõmeral ees ootasid. Arno Vinni tõdes, et kõik ruumid ei ole Sõmeral tõesti veel euroremonti saanud, kuid pinda on seal nii palju, et remonti on võimalik edasi teha ka siis, kui kliendid sees. “Avariipinda meil jätkub,” kinnitas ta.

Vinni ütles, et eile alanud kolimisest on olnud juttu nii kaua, kui tema hooldekodus üldse töötanud on ehk siis neli aastat. Ka AS-i Hoolekandeteenused Lääne-Eesti piirkonna juht Hillar Kraanvelt on Oma Saarele öelnud, et Sõmeral ei olnud eakatel normaalseid elutingimusi, kuna kahekordses majas puudub lift ning ratastoolidega liikumine on raskendatud.

Kogulas said vanurid oma käsutusse terve maja. Erihooldust vajavad kliendid omakorda saavad Sõmeral kasutada nii päevakeskust kui ka klubi.
Kogula 37 klienti, kes eile Sõmerale kolisid, jõudsid siiski kõik uude elukohta päeval kella kaheks. Teise Kogula hooldekodu maja elanikud lähevad Sõmerale homme. Hooldekodude kolimine puudutas pooltsada eakat ja umbes 70 erihooldust vajavat inimest.

Print Friendly, PDF & Email