Lugeja kiri: Talgud Sääre kordonis

Kaunis päikesepaiste ja kõva lõunatuul tervitasid pühapäeval Sääre kordonisse saabunud talgulisi. Juba mõnda aega on kordoni ühes majas asunud Sõrve sõdade ajalugu kajastav ekspositsioon. Samas on väljas ka liblikaid, putukaid ja linnustikku tutvustavad stendid.

Kolme seltsi liikmed on nüüd seljad kokku pannud, et teha korda endise piirivalvekordoni hoonete ümbrus ja ehitised. Enamik rajatisi on ehitatud Nõukogude armee sõdurite poolt ja valitsev stiil pole mitte “barokk”, vaid “barakk”. Ühe säärase hoone sai endale merekultuuri selts, mille tööd juhib esimees Rein Sepp. Nõukogude ajast säilinud hoonet, mida kasutati küll sauna ja katlamajana, siis garaažina ja lõpuks kõikide asjade ärapaneku kohana, tuli talgulistel asuda välja päästma võsast ja rinnuni ulatuvast heinast.

Muinsuskaitse selts oma esimehe Tõnu Veldrega eesotsas korrastas kordoni peamaja, kus asub Eesti piirivalve läänepoolseim radaripunkt.
Linnuvaatlejad eesotsas Mati Martinsoniga hoidsid silma peal kogu kompleksil.
Meid oli kokku üle paari-kümne. Korraga hakkasid tööle viis murutrimmerit, kaks mootorsaagi ning kümned kuluriisujad ja risupõletajad. Kogu seltskonda liitis üheshingamine ja ühine eesmärk – teeme midagi oma kätega.

Päeva kulminatsiooniks kujunes merekultuuri seltsi kunagi avatava muuseumi kõige suurema eksponaadi transportimine päris oma katuse alla. Tegemist on 3x 5 meetri suuruse laeva küljetükiga. Raudpoltide asemel on seal kasutatud puust naglisid. See tükk laevast leiti 11 aastat tagasi Sõrve rannaliivast ja see oli tema neljas kolimine.

Oksarisu ja trimmerdatud hein leidsid oma otsa suures lõkkes. Tööpäev lõppes Mati toodud silkude küpsetamisega. Astrid kostitas talgulisi grillvorsti ning tee ja kringliga.
Tasuks osalistele oli korraldajate tänu. Edastan siinkohal ka kutse kõigile – olete alati
oodatud järgmisele talgupäevale, ka need, kes sel korral tulla ei saanud.

Mõtted pani kirja
Ülo Roos

Print Friendly, PDF & Email