Saaremaa kuu riigikogus algas valsiga (2)

Saaremaa kuu riigikogus algas valsiga

SAARLASED RIIGIKOGUS: Muhulase Imre Sooääre (paremal) ja saarlase Kalle Laaneti vahel särab kuressaarlanna Urve Tiidus.

Igihaljas “Saaremaa valss” Tiit Pauluse ja Maria Väli esituses kolmapäeval riigikogu valges saalis kedagi tantsupõrandale ei viinud. Rõõmsa ja sundimatu meeleolu lõi küll.

“Sellised üritused annavad positiivse toonuse rasketel aegadel, kui valimised on tulemas ja õhus on tunda särinat,” arvas muhulasest riigikogulane Imre Sooäär.
Tema arvates aitab Saaremaa kuu riigikogulastel kindlasti ette võtta rohkem saarlaste probleeme.

Saare maakonna kuu on selleks Sooääre arvates ideaalne vundament. See tõmbab tähelepanu ja aitab neist küsimustest paremini aru saada.
“Siit Toompea mäelt vaadates ei näe alati probleemide sisu. Paljudel valitseb rõõmus arusaam, et saartel polegi probleeme, et see on kena koht, kuhu sõidetakse jaanituld tegema, kuid ülejäänud 364 päeva tuleb seal ka kuidagi elada,” nentis Imre Sooäär.

Saarlaste tõstatatud probleemid leiavad Sooääre sõnul kindlasti komisjonides tõsist käsitlemist. Samas tõdes ta, et muidugi tuleb teha valik ja keskenduda kõige olulisematele küsimustele. “See eeldab ka koostööd ministeeriumide ja komisjonidega.”

Aleksei Lotman oli ürituse kiire kasuteguri suhtes skeptilisem. “Ma küll ei arva, et kasu Saaremaa kuust on täpselt mõõdetav või et sellega kaasneb mingi väga oluline läbimurre. Heal juhul võib nii juhtuda, aga suure tõenäosusega mitte. Kasu on parema vastastikuse mõistmise tekkimine.”
Riigikogu liikmetest olid kohal ennekõike need, kes siit piirkonnast mandaadi saanud, aga ka need, kellele Saaremaa lihtsalt meelde ja südamesse jäänud.

Omaaegne rahvusraamatukogu juht ja Tallinna ekslinnapea Ivi Eenmaa: “Ma arvan, et sellest kuust võidavad kõik. Võidavad korraldajad, saate tulla siia oma konkreetsete ettepanekutega, nende küsimustega, mis vajaksid riigikogus seadusandja tasandil arutamist.

Teisalt on sellised sündmused tähtsad ka meie jaoks. Näha ja suhelda vahetult inimestega, kes elavad-töötavad Eesti eri paigus. Tegelikkuses on meil ehk saarlasi rohkem vaja kui saarlastel meid. Sellepärast, et te olete ise nii tublid ja nii palju saavutanud!”
Saaremaa kunstiklubi näitust “Saaremaa värvid” lubas Eenmaa veel põhjalikumalt vaatama minna. “Ma usun, et see näitus jääb meelde! Ta on efektne!”

Print Friendly, PDF & Email