Lümanda õpilased korjasid 111 erinevat liiki seeni (2)

Lümanda õpilased korjasid 111 erinevat liiki seeni

MEELITAS LIGI: Seenenäitust koolis käisid lisaks õpilastele vaatamas ka lasteaialapsed ja kohalikud elanikud.

Esmaspäeva hommikul sammusid Lümanda lapsed ja õpetajad kooli, käes ämbrid ja karbid nädalavahetusel korjatud tuntud ja tundmatute seentega. Tehti ettevalmistusi kooli seenenäituseks.

Kuigi suhteliselt vihmavaese sügise tõttu metsaalune seenerikkusega ei hiilanud, üllatas kogutud seente rohkus kõiki asjaosalisi.
Kogenud seenetundjal Vello Liivil õnnestus määrata 111 erinevat liiki seeni. Korjatud oli väga häid söögiseeni, nagu harilik kukeseen ja kollane kukeseen, 8 puravikuliiki, 19 erinevat riisikaliiki, mille seas ka kaks üpris haruldast (L. auriolla ja fennicus).

Palju oli timpnarmikuid, kitsemampleid ja erinevaid pilvikuliike. Samas olid meie seenehuvilised leidnud hulgaliselt väga mürgiseid seeni, nagu sälk-kollanutt, 8 erinevat kärbseseeneliiki ja vöödikuid. Palju oli erinevaid heinikuid ja ka puuseeni – taelasid.

Seened liigiti määratud, sildistatud ja näitusele paigutatud, võisid Lümanda kooli lapsed alustada seente tundmaõppimist: paljud seeneliigid said selgeks, tundma õpiti nii mürgiseid kui ka söödavaid seeni ning mõni klass sai näituselt inspiratsiooni seeni ka kunstis kujutada.

Pille Jõgi
Huvijuht

Print Friendly, PDF & Email