Nasvale tuleb Saaremaa õunamahlatööstus

Maakonna suurima, Salme vallas asuva õunaaia omanik OÜ Kadastiku Õunaaed investeerib 6,5 miljonit krooni, et rajada Nasvale õunamahlatööstus.

“Hakkame valmistama pastöriseeritud kodust õunamahla, millele ei lisata suhkrut ega säilitusaineid,” ütles Kadastiku Õunaaia omanik Riho Kadastik. Saare Kalurilt ostetud laoruumides asuv tööstus hakkab mahla pressima järgmisel aastal.

Õunu hakkab tööstus lisaks oma õunaaiale Salme vallas Suurnal kokku ostma ka teistelt Saaremaa õunakasvatajatelt. “Ostan kokku vaid korralikku, puu otsast korjatud õuna,” rääkis Kadastik. “Mädasid plönne, mida riisutakse maast rehaga kokku ja viiakse Põltsamaale või Poola, mina ei taha. Plaan on teha kvaliteetset mahla,” kinnitas ettevõtja, kelle sõnul võib õuna kokkuostuhinnaks kujuneda kaks krooni kilo.

Mahlatööstus läheb maksma umbes 6,5 miljonit krooni, millest 3,1 miljonit krooni tuleb Leader-programmi raames ja ülejäänu on ettevõtja omainvesteering. Esmalt tuleb 300 m2 suurusel tootmispinnal teha korralik remont, soetada külmaseadmed, mahlapress, villimisseade ja pastörisaator. Kadastiku sõnul on tööstuse sisseseade küll uus, ent mitte väga moodne. “Töötajate arvu ei oska öelda, aga töökohti igal juhul tekib, sest tuleb ju mahla teha, seda pudelisse villida ja kauplusse viia,” rääkis Kadastik.

Põhiosa toodangust soovib ettevõtja turustada kohalikus kaubandusvõrgus, ent vajadusel hakatakse mahla müüma ka mujal Eestis.
Riho Kadastik märkis, et juhul kui tööstus end õigustab on tal plaanis kasutusele võtta ka kõrval asuv 450 m2 suurune pind, kuhu tuleksid edaspidi veelgi kaasaegsemad seadmed ja automaatne villimisliin.

Print Friendly, PDF & Email