Kõne Iffile: Täna räägime võidupüha ja jaanipäeva tähistamisest ning Vabadussõja võidusamb

Eestis tähistatakse võidupüha ja jaanipäeva koos. Üks tõsine patriootlik püha, teine täis mõnusat pidutsemist. Minu arvates on hea, et suve alguse ja patriotismipüha koos on. Jaanipäev koos suvise pööripäevaga on ju olnud tunduvalt kauem püha kui võidupäev.

Jaanipäev teeb selle võidupüha ka kuidagi kodusemaks. Kindlasti on neidki inimesi, kes arvavad, et parem oleks, kui pühad eraldi oleksid. Aga me ei saa seda muuta. Ütlen veel kord, minu arvates on hea, et nad on koos. Rahvas on rõõmus, pidutseb, ja sellest pole ju kuigi kaua aega möödas, kui me ei tohtinud oma võidupüha tähistada. Need, kes sellest midagi teadsid, said seda vaikselt vaid oma mõtetes teha.

Ka noored on selle patriotismiga kaasa tulnud ja kuna noorus on pidutsemise aeg, siis näemegi seda, kuidas noored sõidavad ringi, trikoloorid autode küljes. Mäletan sinimustvalge tulemist 1988. aastal. Tegime oma kontsertreise mööda Eestit ja siis oli näha, kui palju neid lippe juba tol ajal välja toodi. Need olid tuhmunud värvidega, vanad, eelmise iseseisvuse aegsed. Oli selline eriline tunne, kui nägime, kui palju neid lippe üle vene aja kusagil alles hoitud oli.

Siis tuli riigi majandusliku arenemise aeg ja vahepeal oli meie lippu hoopis vähem näha. Rõõmustav on see, et meie lipp on nüüd hakanud jälle rohkem lehvima kui mõned aastad tagasi. Ja kui palju on Eestis kerkinud lipumaste talude juurde, kus lipuviirud aasta läbi lehvivad. Ütlen ausalt, oleks minu teha, ma lehvitaks Eesti lippu veel sagedamini ja veel rohkemates kohtades.
Nüüd on lõpuks teoks saanud ka kauavaieldud Vabadussõja võidusammas. Need vaidlused on kestnud juba eelmise iseseisvuse ajast. Eks neid kavandeid on ju olnud igasuguseid, aga sellist, mis kõigile meeldib, ei ole kindlasti võimalik teha, alati keegi kritiseerib. See, et avamisele oli nii palju rahvast tulnud, näitab, et see sammas oli meile väga vajalik. Eks inimesed tahtsid ise näha, mis asi see siis lõpuks püsti sai. Sammas sai ju valmistatud täiesti ebaharilikust materjalist – klaasist – ja on seestpoolt valgustatud.

Mina ei hakka siin arutama, kas see sammas pidi tulema selline või teistsugune. Aga arvan seda, et on hea, et ta valmis sai. Meil ei ole diktatuuririik, et keegi kusagilt kõrgelt ütleb, et teete sellise ja kõik. Meil on demokraatia ja meie demokraatlikult valitud otsustajate poolt paika pandud komisjon sellise kasuks otsustas. Küllap rahvas võtab selle samba omaks, nii nagu on võetud omaks igasugu hooneid ja muid monumente, mille ehitamise eel on sõnasõdu peetud. Küllap mingi järellainetus veel tuleb, ilmuvad mõned artiklid nädala jooksul ja siis see vaidlus taandub. Igal juhul on see sammas parem kui ükskord aastaid tagasi Vabaduse platsile pühadeks maha maalitud mingid totakad lilled. See oli nii nõme, et ma ei tahtnud pikka aega seal käiagi.

Aga selle sambaga on nii, ma olen kindel, et me võtame selle kindlasti omaks. Soovitan kõigil, kellel võimalik on, meie võidusammast vaatamas käia.

Print Friendly, PDF & Email