Elisabeth ilmestab Ekesparret (4)

Elisabeth ilmestab Ekesparret

ELISABETH SAABUS EKESPARRELE KÜLLA: Eilsest ilmestab Kuressaaret kui merelinna lossipargi vallikraavis Ekesparre hotelli ja linnuse vahel seisev saarlaste ehitatud puupurjekas Elisabeth.

Eile pärastlõunal jõudis Kuressaare lossipargi vallikraavis kodusadamasse Ekesparre hotelli lähistel ja jalakäijate sillast mõnekümne meetri kaugusel Vättal ehitatud kümne meetri pikkune, kolme meetri laiune ja 0,7-meetrise süvisega puulaev Elisabeth.

Hotelli opereeriv ettevõtja Andres Tiik ütles, et kogu Saaremaa ettevõtlus- ja teenindussektor on suuresti turismindusele üles ehitatud ja saarlaste edukus sõltub sellest, kuidas suudame saarele meelitada nii välis- kui ka siseturiste. Eile hoidis vallikraavis Elisabethi roolipinni jahtlaeval Lennuk ümber maailma purjetades karastuse saanud Meelis Saarlaid.

Mõnisada meetrit enne sihtkohta jõudmist sattus Elisa-beth aga “merehätta”, kuna veetase vallikraavis oli aluse jaoks selles paigas ohtlikult madal. Laeva põhja alla jäi vett vaid 60 sentimeetrit.
Kõik läks siiski õnneks. Elisabeth sai “madalikult” omal jõul välja. Kuressaare linnuse ennistustööde projektdokumentatsioon lubab vallikraavi kuni 1,5-meetrise süvisega veesõidukeid.

“Teooria järgi peaks selle laevaga siin sõita saama iga ilma ja päevaga. Aga nagu ise tunda saime, on siin kinnikasvanud või madalamaks jäänud kohti,” nentis eile aluselt õnneks kuiva jalaga kaldale pääsenud Tiik.

Eile laev ka taglastati ja täna näevad uudistajad Elisabethi juba täies ilus. Kui oleks vähegi võimalik, võiks ju unikaalne laevuke vallikraaviski purjed heisata. Kahjuks pole see seal võimalik ega omanikul ka eesmärgiks.
Andres Tiigi sõnul võiks Elisabeth vallikraavis turiste ju sõidutada küll, aga siis ikkagi masina jõul.
Madala veeseisu tõttu ei saa seda teenust kahjuks praegu pakkuda.

Print Friendly, PDF & Email