Ratla küla sai uue kiige (1)

Ratla küla sai uue kiige

RATLA KÜLA UUS KIIK KUTSUB KIIKUMA: Meistrimees Ilmar Papp on ise rahul. “Kadakas ja tamm peaksid kaua vastu pidama. Eelmine kiik siinsamas oli ehitatud 1943. aastal,” teadis kiigemeister rääkida.

Üleeile õhtul kella kaheksa paiku andis Ratla küla mees Ilmar Papp vastvalminud külakiigele viimast lihvi, öeldes, et 21. juuniks, küla kokkutuleku ajaks peaks kiigeplats tervikuna kenama väljanägemise saama.

Vana, 1943. aastal ehitatud kiik oli oma aja lihtsalt ära elanud, seepärast otsustasid ärksamad külamehed “vanakese” asemele uue ehitada.
“Oma metsast sain ma kiige jaoks kõik vajalikud puud. Ise võtsin need maha ja vedasin traktoriga siia kohale. Aisad on kadakast, postid tammest ja tammepuust on ka lauad ja tugipostid,” teavitas meistrimees.

Töötasu pole kiigeehitajad nõudnud. “Kellel aega, see tegi. Mehi käis siin abiks küll. Põhilise töö tegime kahekesi Lembit Looriusega,” rääkis Ilmar Papp.
Eluaeg tehnikamehena kodukoha põllumajandusmajandis leiba teeninud Ilmar Papp andis teada, et küla kokkutuleku ajaks on vaja veel istepinke parandada ja juurdegi teha.

“Kemps tuleb samuti ehitada ja kogu plats korrastada. Praegu veel ei tea, kui palju rahvast kokku tuleb, aga arvata võib, et koguni üle paarisaja inimese. Ratla oli suur küla. Siin on olnud 80 suitsu. Kui noored olime, siis käisime ikka õhtuti palli mängimas. Nüüd on meid väheks jäänud,” märkis Papp.

Kuu aja pärast toimuval kokkutulekul korraldatakse rahvuslikel spordialadel võistlusi nii suurtele kui ka väikestele. Selgitatakse Ratla rammumees, räägitakse küla ajaloost, pannakse üles fotonäitus endisaegsetest ja praegustest taludest. Laulunaised esitavad omaloomingulisi laule kodukülast. Süüdatakse jaanilõke, pillimeeste esitatud lustakate lugude saatel saab tantsumurul keerutada-kepsutada, liha grillida ja kesvamärjukest maitsta.

Print Friendly, PDF & Email