Saare suurim toidupood avati suurema tungluseta (1)

Saare suurim toidupood avati suurema tungluseta

MINEV KAUP: Odavmüügis roosiistikud kadusid letilt nagu soojad saiad.

See, et maailmas on suur majandussurutis ehk masu, eile Kuressaare Maxima poe avamisel küll välja ei paistnud. Aga mingit trügimist ja tormijooksu ka ei olnud.

Seekord paistavad saarlased välja eriliselt rahulikud ja punktuaalsed – oli ju öeldud, et uksed avatakse kell 12. Seega ei mingit tunglemist. TV-mees kaameraga ongi pisut pettunud – ei saagi pildile head kaadrit poeuste taga tunglevatest saareelanikest.

“Sel kaunil maikuul…” laulab muhulaste ansambel Laulusõbrad. Ja esimesed šopahoolikud on juba oma valiku teinud. Aga see Kuressaare Maxima on nii suur, et juba esimese veerandtunni jooksul on Jüri kaotanud oma naise.

“Kuskil ta siin on, tunneb ilmselt mõnu šoppamisest…” Mehel endal on korvis kaks pakki Presidendi kohvi ja banaanid. Kaubariiulite vahel püüavad pilku ja naisterahvaid mitmed kärud kaunite kuukingadega. Neid on igat värvi ja hind enneolematult soodne – 69.90. Kust sa mujalt sellise hinnaga orhideed leiad?

Suurem tunglemine on tekkinud roosiistikute konteineri juures. 21.90 tükk! “No see on ikka tublisti odavam kui turul,” teatakse kommenteerida. Ning naised on agarad, ikka kümme või viisteist istikut pannakse ostukärusse. Evi valib välja 21 roosi. Räägib, et just nimelt nende roosiistikute pärast ta siia poodi tuligi. “Mul on suur õue ja mul oli vanasti palju roose, aga need said tuleõnnetuses otsa. Nüüd tahan uued kasvama panna.”

Ilmselt need odavad roosiistikud ongi Maxima selle päeva minevam kaup. Kui umbes kolmveerand tunni pärast taas roosikäru juurde satume, on käru tühi mis tühi. Ehk tuleb homme lisa…
Mõnusalt soe tunglemine on tekkinud kalaleti ääres. Akvaariumis ujuvad elusad kalad… Kena pilt. Aga saar-lased, paistab, on tururäimest tüdinud. Siin müüakse Norra lõhet, tervena ja tükikaupa… Leti taga toimetab kolm müüjat ja neil on tegu, et kogu seda pikka saba kiiresti ja naerusui teenindada.

Naima on sihikule võtnud kulinaarialeti. “Ostan siit salatit. Tahan proovida, kas on ka teist maitset kui Rae poes.” Proual on ostukorvis juba mitmeid soodsaid oste. “No siin on täna ikka palju asju odavamalt saada. Annaks jumal, et see nii ka jääks ning et ostjaid jätkuks.”

Kondiitritoodete leti ees on Kaidi välja valinud kauni maasikatordi. Tema selja taga kiidavad naised, et nii uhkeid torte pole terves Kuressaares enne nähtudki. Tõepoolest, vaatepilt on nii kaunis, et suu hakkab vett jooksma. Kondiitri- ja kulinaariatooted tulevad Maximasse igal hommikul otse Pärnu tsehhist.

Kolm tõsist mees peavad aru rollerite juures. Üks kena kollane kaherattaline on mehi sedavõrd köitnud, et Tehumardi mees Bruno on selle otsustanud kohe ära osta. “Selle pärast ma siia poodi just tulingi. Lugesin reklaamist, et see roller on täna siin kolm tuhat krooni odavam. Maksab umbest 8000 krooni.” Mehed ootavad müüjat, ei julge mujale ka minna, äkki keegi teine ostab masina ära…

Rahvast tuleb aina juurde ja juurde. Ja siis, kuskil rahvasumma sees, kohtame kena soenguga oranžis kostüümis Kuressaare Maxima poe juhatajat Merike Paja. Kes on silmnähtavalt õnnelik.
“Pood on avatud, raskused on ületatud,” ohkab ta. “Pikad tööpäevad väsitasid inimesed ära, tänagi oli rahvast majas öö läbi. Aga inimesed on ikka väga tublid. Praegu olen ma kõigiga väga rahul.”

Print Friendly, PDF & Email