Erivõimalustega arvuti päästab Kuressaare neiule maailma valla (4)

Erivõimalustega arvuti päästab Kuressaare neiule maailma valla

ÕPILANE JA ÕPETAJAD: Kaja Kivi koos õpetajate Loriida Neeme (vasakul) ja Helju Aksiimiga.

Kuressaare põhikooli 9. klassi õpilane Kaja Kivi sai pärast pikka ootamist tänu headele inimestele ja toetajatele lisaseadme ja eriprogrammidega arvuti, mis avardab liikumispuudega ja koduõppel oleva tüdruku õppimis- ja suhtlemisvõimalusi tunduvalt.

Arvuti andsid Kaja Kivile eile üle Kuressaare põhikooli direktor Jaan Lember ja Helju Aksiim, kes on Kaja õpetaja olnud neljandast klassist alates.
Tavapärase arvutihiire asemel hakkab Kaja kasutama käed-vabad-hiirt SmartNav, mis võimaldab arvutile käsklusi anda pealiigutuste abil. Kajale vajaliku ligi 15 000 krooni maksva eriseadme hankimisel oli abiks Inna Kask Saare maavalitsusest.

Niipea kui kooli arvutiõpetaja Laine Koert on arvuti Kaja vajadustele vastavaks seadistanud, muutuvad neiu õppimise ja vaba aja veetmise võimalused senisest palju mitmekesisemaks ja maailm avardub.
“Kaja on võimeline õppima ja saanud seni kõigega kenasti hakkama,” ütles ema Irja, kelle sõnul on tütar seni pidanud piirduma vaid õpikute ja õpetajate poolt räägitavaga.

Peale Helju Aksiimi käib Kajale koolitunde andmas ka Loriida Neeme. Helju Aksiimi sõnul on Kaja Kivi väga tubli ja püüdlik õpilane, kelle hinnete hulka satuvad viite kõrvale vaid mõned üksikud neljad. Kaja lemmikained on bioloogia ja keemia.

Eesti liikumispuudega inimeste liidu tegevjuht Auli Lõoke ütles Oma Saarele, et Kaja arvuti jaoks anti 5000 krooni Kanal 2 populaarse telesaate “Tantsud tähtedega” teise hooaja telefonihääletuse käigus kogutud summast.

3000 krooniga toetas arvuti ostmist Kuressaare linnavalitsus, samuti otsis linnavalitsuse IT-nõunik Kajale sobiva programmi ja installeeris selle arvutisse. Arvuti ja lisaseadme ostmist ning seadistamist toetasid veel liikumispuudega inimeste liit, Saare maavalitsus ja Kuressaare põhikool.

Print Friendly, PDF & Email