Lugeja kiri: “Suurest Isamaasõjast osavõtnuid teenindatakse väljaspool järjekorda” (5)

Teise maailmasõja mälestusmärgid postkaartidel Tõnu Veldre kogust Kuressaare ametikooli (wc) galeriis.
Taas on põhjust külastada ametikooli kunstiosakonnas asuvat nii-öelda multifunktsionaalset galeriid, kuna 9. maist saab seal lisaks loomulike vajaduste rahuldamisele ka näitust vahtida.

Ei ütleks, et nõukaaegsed postkaardid teab mis silmailu pakuksid (vastupidiselt galerii enda märkimisväärsele sisekujundusele), küll aga võib vastava eelhäälestusega ning sõltuvalt maailmavaatest nuumata oma iroonia- või ideoloogiameelt.

Esindatud on slaavilikult uhked monumentaalskulptuurid peamiselt Venemaa otsatutest avarustest, leidub ka eestlastele (liigagi) tuttavaid, kodumaal furoori tekitanud “kujusid” ning lihtsalt propagandast nõretavaid, päris huvitava kujundusega kaarte, mille eesmärk on vaatajaile meelde tuletada kuupäeva 9. mai ja venekeelset sõna pobeda.

Mis puutub selle loo pealkirja, siis just niisugune kakskeelne silt ripub kutsuvalt galerii sissepääsu kõrval. Sellest ka siinkirjutaja üleskutse kõikidele veteranidele siiski kohale tulla, sest väljaspool järjekorda teenindamine ühes muidu igati korralikus WC-s võib tekitada päris huvitavaid situatsioone.

Madis Vaher

Print Friendly, PDF & Email