Saaremaa naiskodukaitsjad lähevad päris Erna retkele (22)

Saaremaa naiskodukaitsjad lähevad päris Erna retkele

VINGED NAISED: Selles kontrollpunktis tuli hävitada kuulipildujapesa. Saaremaa naiskodukaitsjad Aire Pahapill, Liisi Preedin, Heli Armus ja Tiiu Naagel.

Saaremaa naiskodukaitsjad esinesid läinud nädalavahetusel Valgamaal peetud Eel-Erna võistlusel nii tublilt, et said õiguse parima naisvõistkonnana osaleda augusti alguses Kautlas toimuval rahvusvahelisel võistlusel Erna Retk 2009.

Varem ükski Saaremaa võistkond sellel maailmas kõige raskemaks peetaval sõjalis-sportlikul retkel osalenud ei ole.

“Naised on meil tublid!” kiitis Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik major Toomas Luik naiskodukaitsjate esinemist ning toonitas, et säärane saavutus nõuab järjepidevat tööd. Luigele teeb rõõmu ka see, et tervenisti kolm “ernakat” on endised kodutütred – Liisi Preedin, Heli Armus ja Tiiu Naagel. Neljandana kuulus võistkonda Aire Pahapill ning Eel-Ernal oli naistega kaasas maleva instruktor Raivo Paasma.

Paasma on tüdrukute tulemusega rahul, seda enam, et võistlusel oli ka katkestajaid. “Hea, et nad raja lõpuni tegid,” tõdes ta, tuues välja asjaolu, et harjutamisvõimalused on Saaremaal väga nigelad, kui mitte olematud. “Meil ei ole ju ühtegi takistusriba, kus lisaks kaitseliitlastele-naiskodukaitsjatele saaksid harjutada piirivalvurid, politseinikud, päästjad,” nentis Paasma. “Ometi käivad ju maakonna au ja prestiiži eest võistlemas kõik.”

Paasma arvates on tore, et Naiskodukaitses saavad inimesed ennast erinevates situatsioonides proovile panna, suurtel võistlustel käimine on aga midagi muud kui kodumetsas mütata – annab hoopis teistsuguse tiimitunnetuse. “Kindlasti paneb Eel-Ernal saadud pääse suurele Ernale peale ka kohustuse asja tõsiselt võtta,” arvas Paasma.

Võistkonna liige Tiiu Naagel, kes õpib praegu kõrgemas sõjakoolis, nentis, et rada väga hull ei olnud, kuid kindlasti tuleb enne Ernat tugevat füüsilist trenni teha, just vastupidavuse juurdesaamiseks. “Rada oli pikk 45 kilomeetrit, startisime reedel kell 16 ning väljas olime peaaegu ööpäeva,” rääkis Naagel.

Erilisi üllatusi naiste jaoks retkel ei olnud, on nad ju ühel korral varemgi analoogsel võistlusel Saaremaale au ja kuulsust toonud – kui said 2007. aastal Naiskodukaitse koormusmatka võidukarika.

Tänavuse Eel-Erna võit läks Kaitseliidu Järva maleva võistkonnale, teine oli Tartu maleva I võistkond ning kolmas EROK/Tallinna maleva ühendvõistkond.

Print Friendly, PDF & Email