Muhu vald tõrjub võlgnevuse katteks pakutavat maatükki (3)

Muhu vald tõrjub võlgnevuse katteks pakutavat maatükki

VAJAVAD HOOLDUST: Hooldekodud kinnitavad, et nende teenust vajab üsna palju eakaid saarlasi. Foto on illustratiivne.
Tõnu Veldre

Muhu hooldekodus elava taadi lapsed tegid vallale ettepaneku, et nad annavad n-ö võlgnevuse katteks maatüki, mille omandamisest vallavalitsus aga huvitatud pole.

Selle asemel püüab Muhu vald koos eaka vanahärra lastega leida sobivamat lahendust hooldekodu kohatasu võlgnevuse likvideerimiseks.
“Vald niimoodi neid asju lahendada ei saa,” ütles Muhu sotsiaalnõunik Arvo Vaga Oma Saarele, sest maatüki puhul peaks vald arvestama nii selle hinda kui ka kasutamiskõlblikkust.

“Lapsed peaksid ise selle maa soovi korral maha müüma,” arvas ta. Kinnisvara saavad vallale anda need eakad, kel pärijaid pole – sel juhul tasub vald nende hooldekodus elamise kulud.

Vaga sõnul on antud juhul tegu inimesega, kes saaks ka ise kodus hakkama, kuid kuna tema kodutalus oli mõned aastad tagasi tulekahju ning siis pakkus vald talle võimalust elada hooldekodus, siis sinna on taat sellest ajast ka jäänud.

“Eks me otsime lahendusi, vaatame, ehk saab näiteks Pöide vallaga kaubale, sest seal on sotsiaalkorter, mida meil endal ei ole,” rääkis Vaga.
Rääkides aga probleemist laiemalt, kinnitas Muhu sotsiaalnõunik, et oma eakaid omakseid ei ole raske majandusliku olukorra pärast hooldekodust ära viinud veel keegi. Pigem on järjekord ukse taga ning püütakse kohatasu maksmisega kuidagi hakkama saada. “Eks see kõik sõltu inimeste valikutest,” nentis Vaga.

Ka Kuressaare haigla hooldekodu juhataja Anu Kallas tõdes, et neil on praeguse seisuga 17 inimest ootel, kes sooviksid hooldekodu kohta saada.
“Meil on siin inimesi üle Saaremaa, enamik lamajad, nii et nendega oleks kodus väga raske toime tulla, sest nad vajavad eritingimusi – voodit, pesemisvõimalusi ja hooldajaid, kel jõudu jätkub,” rääkis Kallas, lisades, et ei ole ju ka normaal-ne, kui tööl käiv inimene päeval, tööajal muretseb kodus oleva vanainimese pärast ning öösel teda hooldab. “Nii põlevad ju ka need inimesed läbi,” lausus ta.

Sama lugu on ka Pärsamal ja Kihelkonnal. Leisi valla sotsiaalosakonna juhataja Mari-Anne Tuuling sõnas, et kui mõnel inimesel ongi tekkinud raskusi kohamaksu tasumisel, püüab vald igati aidata. Tuulingu sõnul on Leisis kogukonna tugi suhteliselt tugev ning valla sotsiaaltöötajad püüavad probleeme ennetada.

Kihelkonna hooldekodu juhataja Külli Kunderi kinnitusel ei ole majanduslangus tõesti põhjustanud vanurite hooldekodust äravõtmist. “Pigem on tendents vastupidine, ka meie majja on järjekord,” ütles ta.

Print Friendly, PDF & Email