Kuressaare haigla peatab plaanilised lõikused

Eile algas Kuressaare haigla A-korpuses ehk operatsiooniblokis ja intensiivraviosakonnas laiaulatuslik remont, mille tõttu jäävad 28. maist kuni septembrini ära plaanilised lõikused. Erakorraliste operatsioonide jaoks on haigla sisustanud ajutised operatsioonitoad kirurgia- ja sünnitusosakonnas.

Kuressaare haigla juhi Viktor Sarapuu sõnul ei peaks saarlased siiski muretsema, et mõni pimesool lõikamata või keisrilõige tegemata jääb. Kõik erakorralised operatsioonid saavad tehtud, kinnitas ta. Haigla ongi plaaniliste lõikuste osas kavandanud nii, et neid suvekuudel ei tehta. “Kui mõned operatsioonid saidki kirja pandud, siis on nende edasilükkamisest inimestele ka teatatud,” kinnitas Sarapuu.

Kirurgiakliiniku ülemarsti Toomas Tartese sõnul käib praegu veel vaatamata alanud remondile nii erakorraline kui ka plaaniline töö edasi, kuid kuu lõpus hakatakse operatsioonidega kolima ajutistele pindadele. Tartes lisas, et tegelikult ongi välja kujunenud nii, et suvel inimesed enamasti haiged olla ei taha ning võimalusel ei kavandagi haiglasse tulekut.

“Erandiks on siin vaid õpetajad ja õpilased, kel suvi vaba,” nentis ta, märkides, et palju plaanilisi lõikusi ei kavandata suvekuudele ka seepärast, et arstidki tahavad puhata. “Suvi ongi haiglas remondi jaoks kõige parem aeg,” kinnitas kirurg.

Tartes lisas, et suvehooaeg toobki enam erakorralist tööd, kuna siis on rohkem toimetamist “meie kallite külalistega”, kes vahel pidutsemisega üle piiri lähevad ning siis kas sidumistoas või operatsioonisaalis lõpetavad. Üldse tehakse Kuressaare haiglas aastas koos günekoloogiliste lõikustega umbes 2000 operatsiooni, kolmandik neist on erakorralised, ülejäänud aga plaanilised.

Alanud ehitustööd käivad eraldi korpuses ning müra ei tohiks patsientideni jõuda. “Niimoodi ei tohiks ikka olla, et valutad oma valusid ja samal ajal kuskil puuritakse ja freesitakse,” tõdes Tartes. Sarapuu vabandab aga ette kõikide võimalike ebameeldivuste pärast, mis võivad remondiga kaasneda.
Siiski kinnitab haigla juhtkond, et keegi arstiabita ei jää ning kõik, mis haigemajas tehakse, tehakse siiski parema tuleviku ja saarlaste tervise nimel.

Haigla operatsioonibloki ja intensiivosakonna renoveerimine peaks lõppema augusti lõpus. Uues kuues operatsioonisaalis kavatsetakse lõikustega alustada 14. septembril.
Kuressaare haigla A-korpuse renoveerimistööd lähevad kokku maksma enam kui 20 miljonit krooni, millest rohkem kui poole katab haigla omavahenditest. Lisaks võtab haigla kuni kümneaastase tähtajaga 10 miljonit krooni laenu.

Print Friendly, PDF & Email