Kelle mandaat on rohkem väärt (5)

Kelle mandaat on rohkem väärt

 

Üha enam surub poliitika end sisse kõikidesse väikestesse omavalitsustesse, erakonnad püüavad kõikjal välja tulla oma nimekirjaga. Isegi siis, kui nimekirjas on vaid üks inimene, kes erakonda kuulub.

Ikka selleks, et teha täke, kus erakond oma kandidaatidega välja tulnud on. Teine suurem hõiskamine pääseb lahti siis, kui valimistulemus on selgunud. Ja sinnapaika see erakondlik tegevus jääbki, volikogus toimuvad kisklemised tihti hoopis teeaukudest ja onupojapoliitikast lähtuvalt.

Külavanemad on läbi aegade olnud teema, aga riigikogu koosseisud ei ole neile andnud ametlikku staatust. Väikeses, tuhande elanikuga vallas töötaks külavanemate kogu paremini.

Külavanem, kes saab ametisse neljakümne häälega, omab tugevat mandaati. Igal juhul suuremat kui mõni viie või kümne häälega poliitik volikogus. Aga seal kamandab tihti mesikeel, kes on hääled saanud viinapudeli või ülesküntud põllusiilu eest. Temal on õigus otsustada, külavanem on vaid asjapulk, kes saab vallamajas nõudmas käia.

Print Friendly, PDF & Email