Külainimesed lambalugudest nördinud (8)

Külainimesed lambalugudest nördinud

TALUMEHE KAHTLUSALUSED LAPSEVANKRIGA: Heidi Kruto (vasakul) koos poja Joosepi ja väikemehe vanaema Sirje Kloreniga. Pildil on ka kunagine farmitöötaja Helda Melnik (heleda jopega).

Kolmapäeval külakoosolekule kokku tulnud Lümanda valla Koki ja Kotlandi küla elanikud on nördinud ajalehe Meie Maa toimetuseperre kuuluva ajakirjanikust talupidaja Tõnu Angeri kirjutatud lugudest, kus autor süüdistab oma küla rahvast lambavarguses. Oma Saar avaldas Pendi talu peremehe loo “Lapsevankriga lambavargil” 29. aprillil ja sama päeva Meie Maas ilmus vastavateemaline lugu pealkirja all “Külamees süüdistab naabrit lapsevankriga lambavargil käimises”.

Kuigi loo autor süüdistatavate nimesid ei nimeta, pole sealkandis kedagi peale Heidi Kruto, kes oma väikest poega külateedel vankris sõidutab. Koosolekule võttis ta poja ja vankri kaasa. Angeri väitel sohu põgenenud vanaema Sirje Kloren soovis nii nagu kõik teisedki külainimesed süüdistuse esitajaga kokkusaamisel silmast silma rääkida. Koosolekule kirjaliku kutse saanud Tõnu Anger pelgas aga rahvaga kohtuma tulla ega vastanud ka telefonikõnedele.

Vaatamata sellele, et Pendi peremees pidas paremaks kodus toimetada (pärast koosolekut sõitis ta autoga talust välja), avaldasid inimesed kirjutaja kohta oma arvamust. Kõik kohalviibijad olid ühel meelel, et Angeri kirjatükid vargusest on fiktsioon.
Talus asja uurimas käinud politseinik Andrus Tänak ütles Oma Saarele, et hetkel ei ole küll mingit niidiotsa, kust kinni haarata. Mis puutub lähedal elavatesse inimestesse, kes Angeri väitel võisid lapsevankriga vargil käia, siis politseiniku seisukohast ei ole see tõenäoline.

“Need asjad on kontrollitud ja langevad ära,” kinnitas Andrus Tänak.
Kas Angeri karjast lammas varastati või mitte, seegi on politseikonstaabli hinnangul selgusetu. Tänaku väitel menetletakse asja edasi.
Külainimeste arvates on Pendi peremees ise suli
Arutelul osalenud kõigil kümnel inimesel oli Tõnu Angerist oma lugu rääkida. Selgus, et Pendi peremees karjatab oma loomi võõrastel karjamaadel, tema lambad on kahjustanud teiste talunike varutud sööta, peremees ise on mitu korda heina- ja jõusöödavargusega külainimestele vahele jäänud.

Lümanda vallavolikogu maa- ja keskkonnakomisjoni esimees Aarne Juulik märkis, et Tõnu Angeri lambad on ümbruskonna talunikele ja ka mittetalunikest külaelanikele probleeme valmistanud juba kümneid aastaid. Pendi talumehe karjamaad on aastaid tarastamata olnud ja Angeri lambad on vabalt jalutanud maiustama parematele heina- ja aiamaadelegi.
“Volikogus on neid asju mitu korda arutatud ja need probleemid on tõesti habemega probleemid,” nentis Aarne Juulik.

Kotlandi rahvaga kohtuma minnes meenus siinkirjutajale omaaegselt Lümanda külanõukogu esimehelt Aare Põllult kuuldu, kuidas lambapidaja Tõnu Anger käinud kohaliku ühismajandi heina varastamas.
Kotlandi ja Koki rahvaga kohtumisele pani punkti Pendi talu lammaste (jällegi võõral rohumaal) nägemine. Hale oli vaadata pulstunud villaga niitmata ja kasimata loomi. Paljudel oli vill iseenesest pooleldi maha tulnud.
Lammastel ei ole varjualust. Ilmselt põevad nad ka mingit haigust, mida näitas nende kõhulahtisus.
Külarahvas avaldas siiski veel lootust, et ehk võtab Tõnu Anger südame rindu ja vabandab valesüüdistuste pärast.

Print Friendly, PDF & Email