Kui kodumaad armastad, siis suitseta!

Kui kodumaad armastad, siis suitseta!

EELISTA HIINAMAIST! Asiaatidele läbi ajaloo omane olnud riigitruudus ja isamaalisus tõukab hiinlasi nüüd käitumisele, mis tähendab tõsist riski nende tervisele.

ehk Kuidas Hiinas üritatakse kriisitagajärgi leevendada
Hiina ühe provintsi võimud leidsid mooduse, kuidas toetada globaalse majanduskriisi tingimustes kohalikku tootmist. Kuna kõnealuses Hubei provintsis asuvad suured tubakavabrikud, anti ametnikele ja riigipalgal olevatele teenistujatele korraldus osta tubakatooteid senisest aktiivsemalt.

Alati kõiketeadvad ja teravkeelsed ajakirjanikud väidavad, et Hubei provintsi riigiametnikel ja -teenistujail tuleb veel käesoleva aastanumbri sees ära suitsetada vähemalt 230 000 pakki sigarette veidi enam kui seitsme miljonit krooni väärtuses.

Isegi koolidele on kehtestatud kvoot, kui palju sigarette peavad õpetajad tarbima. Ajakirjandus toob näite, et Hubei ühe väikeküla ametnikele ja teenistujatele (nende hulka kuuluvad ka riigipalka saavad pedagoogid) tehti otsene korraldus: selle aasta lõpuks olgu suitsetatud 400 plokki sigarette. Neid riigitöötajaid aga, kes säärase veidra plaani täitmisega toime ei tule või suitsetavad n-ö valesid sigarette – mis on toodetud välismaal või Hiina teistes provintsides –, ähvardatakse rahatrahviga.

Kohalikud võimud on loonud ka spetsiaalse kontrollorgani, kelle ülesandeks on jälgida, kuidas riigiteenistujad tubakatoodete tarbimise korraldust täidavad. Londoni päevaleht The Daily Telegraph teab väita, et hiljuti külastasid selle kontrollorgani agarad töötajad ühte kohalikku koolimaja.

Kell kolm pärastlõunal toimunud visiit oli laste kasvatamise ja harimisega ametis olevate õpetajate jaoks ootamatu. Kontrollijad tuhnisid läbi kõik kooli suitsetamistoas olevad tuhatoosid, kust avastati nn vaenulike sigaretimarkide konisid. Esialgu võimud kooli juhtkonda veel karistada ei kavatse, piirdutakse vaid hoiatuse tegemise ja avaliku kriitikaga.

Print Friendly, PDF & Email