Aasta ema on Marit Tarkin (1)

Aasta ema on Marit Tarkin

AASTA EMA 2009: Marit Tarkin tunnistas, et tänu oma perele ta ongi see, kes ta on. Pildile on aasta ema jäänud pere pesamuna Miina-Lyga.

“Sellist emotsiooni ei ole inimese elus palju,” ütles eile Saare maakonna aasta ema 2009 Marit Tarkin, kui naiskodukaitsjad talle üle andsid tiitliga kaasas käiva lapiteki.

Kuressaare gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetajat ja kolme lapse ema Marit Tarkinit olid õnnitlema tulnud nii keskkonnaminister, riigikogu liikmed, UNICEF-i Eesti esindajad kui ka kohalikud võimuesindajad. Kõigil jagus aasta emale häid soove. UNICEF-i Eesti rahvuskomitee president Elle Kull tunnistas, et kõik tahaksid olla head emad, aga alati ei kuku see välja nii, nagu peaks või tahaks.

Kõne asemel pisarad

“Ma südamest tänan teid selle eest,” ütles Marit Tarkin Kuressaare linnuse kapiitlisaalis oma abikaasale ja kolmele lapsele otsa vaadates. “Tänu oma perele ma olengi see, kes ma olen.”
Kõik sõnavõtjad toonitasid, et Marit Tarkin on kindlasti tiitlit väärt juba ainuüksi sellepärast, et teda esitas kandidaadiks tema 15-aastane tütar Ann. “See näitab, et ta on tõeliselt hea ema,” ütles Elle Kull.

Seda, kui emotsionaalne ja tähtis oli tütar Anni jaoks ema valimine aasta emaks oli näha ka tänuüritusel. Kui tal paluti oma ema iseloomustada, ei suutnud Ann enam pisaraid tagasi hoida ning rääkimise asemel rebis valmis kirjutatud teksti katki ja hoopis kallistas ema kõvasti.

Marit Tarkin ütles seepeale liigutatult, et ta teadis kuulmata jäänud jutust vaid nii palju, et seal oli olnud 244 sõna. Oma emotsioonide kohta tunnistas Tarkin pärast tänuürituse lõppemist talle omase huumoriga, et oli oma pisarad juba kodus igaks juhuks ette ära valanud.

Marit Tarkin, kes 2003. aastal tunnistati ka aasta õpetajaks, tõi oma tänukõnes välja paralleeli oma töö ja emaks olemise vahel. Nii koolis kui ka kodus kasvatakse tema sõnul koos lastega ja seejärel tuleb neil lastel lasta minna. “Aga kui me oleme oma tööd hästi teinud, siis tulevad nad tagasi,” arvas tänavune aasta ema, lisades, et talle antud tiitel on tegelikult kõikide emade oma.


Traditsioon

“Täna võib seda nimetada juba traditsiooniks,” märkis Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna esinaine Rita Loel selle kohta, et sel aastal välja kuulutatud aasta ema on järjekorras kolmas. Loel lisas, et kandidaatidest puudust ei tule. Tänavu esitati koguni 13 kandidaati. Naiskodukaitsjatel aitas valiku teha Saare maavalitsus.

“Hea on öelda, et valik tehti maavanema järelevalve all,” muigas Loel. Traditsiooniliselt anti aasta emale üle Saaremaa naiskodukaitsjate ja kodutütarde koostöös valminud lapitekk.

Print Friendly, PDF & Email