Linnuses on vaadata killukesi Türgi ja Eesti ajaloost

Läinud nädalal avati Kuressaare linnuse keldrikorruse näitusesaalis ajaloonäitus “Türgi 85 – Eesti 90. Sõprus läbi aegade”, mis koostati seoses Türgi presidendi Abdullah Güli visiidiga Eestisse. Näituse avas Türgi saatkonna charge d’affaires ad interim Sulhi Turan koos saatkonna töötajatega.

Väljapanek esitab võrdleva tagasivaate kahe vabariigi iseseisvuse arengule ning diplomaatiliste suhete loomise algusele 1924. aastal, mil sõlmiti Türgi ja Eesti vaheline sõpruse ja koostöö leping. 1935. aastal asutati Eestis ka Türgi Vabariigi Suursaatkond.

Ekspositsioon hõlmab nii poliitilisi, majanduslikke kui ka kultuurisuhteid, samuti eestlasi Türgis ja türklasi Eestis.
Ka saarlastel on Türgiga olnud oma suhe. Nii on Saaremaalt pärit esimene Eesti suursaadik Türgis Johannes Markus ning on teada, et “Türgi külad” asusid nii Vana-Lõvel kui ka Muhus – tegemist oli Vene-Türgi sõjas käinud meestele antud majapidamistega.

Näitus sai teoks Türgi Vabariigi Suursaatkonna, Eesti Rahvusraamatukogu ja Saaremaa Muuseumi koostöös ning selle on kujundanud Jaana Kool.

Print Friendly, PDF & Email