Õied ja kriis

Õied ja kriis

 

Möödunud aastal õitses kindlalt roosi- ja tulbiäri, kuid lillemüük tervikuna kiratses kogu maailmas. Kuressaare lillepoodides vastati üldjoontes vaoshoitult ja diplomaatiliselt: saarlastele meeldib ka rasketel aegadel oma lähedastele ja sõpradele rõõmu valmistada, seepärast polevat ka erilist põhjust kurta, et käive oleks märkimisväärselt kahanenud.

Tähtsaim kevadkuu on saabunud. Ega asjata vanarahvas maikuud veel ka õiekuuks nimetanud – looduse õiteilu on ju täismahus kohe-kohe puhkemas.
Hollandis asuva maailma suurima lillede ja taimede müügiga tegeleva kompanii FlowCouncil of Holland andmetel oli roos möödunud aastal kõige enam müüdud lõikelill kogu maailmas, teise koha haaras kobarõieline krüsanteem ja kolmanda tulp.

Rooside müük õitses läinud aastal 802 miljonit euroga (u 12,6 miljardit krooni). Tõsi, võrreldes 2007. aastaga oli roosiõite läbimüügi juurdekasv kõhetu ja näitas üleilmse majanduskriisi tingimustes närbumistendentsi: kasv oli siin vaid 0,9%.
See-eest suurenes aga märkimisväärselt enim müüdud lõikelillede pingereas kolmanda koha haaranud tulpide läbimüük. 2008. aastal kasvas tulpide läbimüük koguni 9,2% võrra, ulatudes 223 miljoni euroni (u 3,5 miljardit krooni).

Mis puudutab aga lõikelillede müügimahtu tervikuna, siis see vähenes möödunud aastal 2,9% võrra, jõudes tasemele 2,48 miljardit eurot (ligi 40 miljardit krooni).
Lõikelillede suurim kasvataja on Holland, nende peamine importija aga Saksamaa – 2008. aastal importis see riik lõikelilli 871 miljoni euro väärtuses. Selle näitaja poolest ületab Saksamaa isegi teisele kohale tulnud maailma võimsaima majandusega riiki USA-d.

Kolmas ja neljas koht lilleilu nautimises kuuluvad Suurbritanniale ja Prantsusmaale, kes möödunud aastal importisid lilli vastavalt siis 604 miljoni ja 446 miljoni euro väärtuses.

Saaremaa omapära

Kuressaare lillepoodides anti üldjoontes sarnaseid kommentaare: lillede ja taimede läbimüügimahu märkimisväärset kahanemist täheldada ei saavat. Seepärast tundubki, et saarlastele meeldib ikka veel oma lähedastele ja sõpradele rõõmu valmistada ning lillede pealt eriti kokku ei hoita.
Säärane on vähemalt olnud senine areng. Kuid eks tulevik näita, kuidas siinne lilleäri tulevikus läheb, kui majanduskriis veelgi süveneb (seda erinevad prognoosid ju lubavad).

Saarlaste eelistuste kohta öeldi aga, et nagu kogu maailmas, nii on ka siin enimmüüdud lõikelill roos. Kuid seejärel tulevad krüsanteem ja … nelk, mis maailma lillemüügi pingereas möödunud aastal kümne parema hulka ei pääsenud.
Siinkohal tasub kohe rõhutada, et saarlaste maitse-eelistustest rääkides pole tegemist mingi ametliku statistikaga. Me küsitlesime lihtsalt Kuressaare lilleäride müüjaid ja nemad vastasid n-ö tunde järgi, milliseid õisi siinsed ostjad läbi aasta kõige rohkem eelistavad.

Muutused lilleesteetikas

Kui muutusi lõikelillede läbimüügis viimase poole sajandi jooksul veidi tähelepanelikumalt analüüsida, võib täheldada teatud esteetilisi nihkeid.
Nii näiteks juhtis 1958. aastal läbimüügi edetabelit kogu maailmas kindlalt nelk. Nelgi võidukäik kestis üldjoontes kuni 21. sajandi alguseni: 1993. aastal oli nelk pingereas kolmandal kohal, 2001. aastal aga viiendal positsioonil. Ent möödunud aastal nelk kümne enammüüdud lille hulka enam ei pääsenud.

Viimaste aastakümnete vältel on lillemüügi edetabelis kõrgetel kohtadel kindlalt püsinud roos, liilia, tulp ja gerbera. Siinjuures ei tasu aga unustada, et määrava panuse pingerea koostamisel annavad siiski Kesk- ja Lääne-Euroopa suurriigid, kus klimaatilised tingimused on väikese ja põhjamaise Eestiga võrreldes mõnevõrra teistsugused.

Print Friendly, PDF & Email