Lugeja kiri: Valid SEBE, naudid sõitu! (9)

Olen vana sohver, pikemat aega töötanud bussijuhina nii asutuses kui sõitnud ka liine. Kuna töötan välismaal, siis reisijana sõidan suhteliselt harva. Tallinnast sain Kuressaarde pileti SEBE bussile. Mind hämmastas veel pileti hind 250 krooni, kuna teadsin, et Saaremaa bussifirmad sõidutavad märksa odavama hinnaga. Aga ju siis sõidan luksusklassis, arvasin enne, kui ma eelmisel kolmapäeval bussi peale läksin.

Minu ehmatus oli üsna suur, sest otse eesti keeles välja öeldes oli buss seest nagu peldik. Seal, kus mina istusin, olid aknad nii mustad, et ei saanud arugi, kus kandis me sõidame, klaasid olid täiesti läbipaistmatud. Võib-olla valisin vale istekoha, ehk eespool olid need puhtamad.

Prügikastid, mis on istmete taga, olid juba enne reisi algust prahist pungil. Rääkimata sellest, missuguse istme peal pidin istuma. Kõrvaliste oli küll selline, et selle peale ma poleks istunud. Minu tooli peatoe kate oli nii must, et mina sinna pead vastu ei julgenud panna, saab äkki veel mingi haiguse külge. Et asi ei jääks anonüümseks, nimetan ka bussi registreerimisnumbri ära, see oli 129 ASA.

Ma ei tea, kas bussijuht sai bussi kätte viimasel hetkel või pidi ta ootamatult kellegi eest liinile sõitma, aga firma on firma, nemad peavad selle eest seisma, et taolisi asju ei juhtuks. Samal ajal mõtlen, kui palju kirutakse meie oma GO-Bus Saaremaa firmat, et maakonnaliinidel võetakse palju raha, Tallinna piletki maksab 180 krooni, mille eest see raha jne. Sõitku virisejad selles bussis, kuhu mina juhtusin, ja siis näevad, kuidas hinda küsitakse mitte millegi eest.

Bussid on muutunud kaasaegseks, aga kui me laskume teeninduskultuuri poolest üheksakümnendate alguse tasemele, on see jama. Aga ka sel ajal olid bussijuhid nii viisakad, et see, kes lõpetas vahetuse, tegi bussi otsekohe puhtaks, olenemata asjaolust, kas paarimees läks kohe sõitu või mitte.

Kas siis mitte keegi ei tee enam järelevalvet, kuidas bussifirmad liinidel toimetavad. Maakonnaliine kontrollitakse, õpilasliine samuti, aga linnadevahelised vist pole enam kellegi asi.

Ivo Ilvik

Print Friendly, PDF & Email