Lugeja kiri: Jakob Laulu meenutades

Lugeja kiri: Jakob Laulu meenutades

 

Tänavu möödub 110 aastat haridus-, kultuuri- ja karskusliikumistegelase Jakob Laulu sünnist. Sündis see mees 2. mail 1899. aastal Kihelkonna vallas. 1923. aasta sügisel tuli ta Pidula algkooli juhatajaks ja töötas seal 16 aastat.

Laul asutas Pidulas maanoorte ringi, mis oma tegevusega oli üks tuntumaid Saaremaal. Korraldas mitmesuguseid loenguid ja kursusi, lavastas näitemänge, tegi näitusi ja erinevaid võistlusi. Palju käidi ekskursioonidel.

Ta oli suur rahvaluule koguja ja õhutas oma õpilasigi sellega tegelema. Pidulasse asutas ta veel tuletõrjeühingu ja oli Pidula masinatarvitajate ühisuse mõtte algataja.

Palju aastaid ilmusid kohaliku ajalehe veergudel Pidula Taavi nime all tema kirjutatud vested ja sõnumid, mida külas huviga loeti.

Seda tänuväärset tegevust noortega juhtis Jakob Laul kuni 1940. aastani südamliku soojuse ja armastusega. Kogu selle töö tegi ta oma vabast ajast ja vabal tahtel, ilma mingit tasu nõudmata. Pärast tema lahkumist 1940 soikus Pidulas kultuurielu.

Julius Mark
Jakob Laulu õpilane

Print Friendly, PDF & Email