Lehmakeste kommiliin on tootmiseks valmis (19)

Endise Nasva Pagari ruumides nostalgilisi vana hea maitsega lehmakomme tootma hakkav ettevõte OÜ Viru Kaubandus on kommitsehhi seadmed nüüdseks paigaldanud ning kahe päeva jooksul on katsetatud ka kommide keetmist ja maitset.

“Võin öelda, et eilse katsetuse käigus tuli välja täpselt selline komm, nagu ta vanasti oli,” rõõmustas pärast kahepäevast katsetamist Lehmakese kommide tootmise Saaremaale tooja, OÜ Viru Kaubandus juhatuse liige Urmas Velleste. “See komm on oma maitselt ja omadustelt selline, nagu teda viimati poes müüdi.”

Tootjate eesmärgiks ongi taastada Lehmake sellisena nagu teda 1972. aastast Rakveres toodeti – sama retsepti ja kujundusega. Sama maitse saamisel oli takistuseks tehnoloogia ja toorainete muutumine aja jooksul.

Velleste sõnul ei ole õiget toorainet Eestist enam saada ning nad otsisid ja leidsid selle Baltikumist ja mujalt Euroopast. Kommivalmistaja ja tsehhijuht on siin Marju Zurauskiene, kes tegi lehmakomme ka siis, kui neid viimati sama retsepti järgi toodeti. Seni oli Eestis ainus lehmakomme tootev kommivabrik Cautes Tartumaal Nõos. “Neid kahte kommi ei saa omavahel võrrelda,” märkis Urmas Velleste. “Retsept on erinev ja Cautes teeb kommi lõssipulbri baasil.”

Kaubandusvõrgu jaoks algab Lehmakese tootmine Kuressaares mai keskel. Esialgu võetakse Velleste sõnul tööle 26 inimest, kellest osa on endise Nasva Pagari töötajad ning osa ka Volexist. Enamik inimesi hakkab tegelema kommide pakendamisega – lehmakommidele pannakse paberid ümber käsitsi. Velleste sõnul on pakkeliiniga pakkimine küll mõeldav, kuid siis ei tule kommid sellise kujuga nagu vaja.

Esialgsetest numbritest rääkides ütles ettevõtja, et kuu jooksul kavatsetakse toota 20 tonni lehmakomme. Kogused võiksid tema sõnul ka suuremad olla, kuid selleks peavad töötajad juba väljaõppinud olema.

Lehmakomm on tootjatel hetkel ainus tooteartikkel, kuid sügisel kavatsetakse tegema hakata ka endisaegset Linnupiima sufleed.

Print Friendly, PDF & Email