Külliki Järvila “Loodusakvarellid” (2)

Reedel, täpselt kell 13.44, kui saabus kevad, avas kunstnik Külliki Järvila oma kodugaleriis akvarellinäituse “Loodusakvarellid”.

Näitusel on välja pandud 2007.–2008. aasta töid, 23 suvisel ajal tehtud looduspilti.
“Suvi annab võimaluse olla loodusega vahetus kontaktis. See on nagu kalaleminek, kas saad saagi või mitte,” tutvustas Järvila oma piltide sündi. “Loomulikult peavad olema hea valgus, värvid ja head töövahendid.

Tavaliselt on kasutuses korraga 13–14 pintslit.” Ta lisas, et suurem osa pilte on tehtud enne päikesetõusu või selle ajal. On ka üks päikeseloojang ja mõned sügisevaated, kus värvid on eriti selged ja säravad. Piltidel on merd, kadakaid, linde ja laevukesi ning kohti ja paiku, kus ringi sõidetud – näiteks Haapsalu, Vätta poolsaar, Vilsandi jm.

Ühe pildi maalimisele kuluv aeg oleneb kunstniku sõnul detailide rohkusest. “Kui on palju detaile, siis tuleb neile ka rohkem aega pühendada. Ajaliselt kusagil viiest minutist poole tunnini. Valgus muutub nii kiiresti, et kauem ei saagi ühte tööd teha,” märkis Järvila ning ütles, et tavaliselt teeb ta ühe koha peal mitu pilti järjest.

Näituse avamisele tulnud rahval oli võimalus ka ise joonistamisega kätt proovida, valides etteantud pildikontuuridesse sobivad värvid. Valminud tööd osalesid loosimises, mille võitjat Ly Kallast ootab Humala galeriis “Pääsukesepäeva” pilt. Fortuunaks oli Oma Saare fotograaf Peeter Kukk.

Külliki Järvila eelmised akvarellinäitused on üleval olnud 2005. aastal Hansa kunstisalongis, 2006. aastal Humala galeriis ja 2007. aastal Saaremaa Kunstistuudios. Käesoleva näituse valmimist toetas Kultuurkapital.
Näitus jääb avatuks kuu lõpuni tööpäevadel kell 12–17.

Print Friendly, PDF & Email