Reformierakond: liigselt ei tohi kiirustada (2)

Reformierakonna juhtpoliitikud otsustasid teisipäeva õhtul haldusterritoriaalset reformi põhimõtteliselt toetada, kuid leidsid, et sellega ei tohiks liigselt kiirustada; erakonna hinnangul võiks reform teoks saada 2013. aasta valimisteks.

“Reformierakonna arvates ei tohi haldusreformiga ka venitada ja mõistlikud ümberkorraldused tuleb teoks teha hiljemalt 2013. aastaks, kui toimuvad järgmised kohalikud valimised,” ütles Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk.

Haldusreformi on vajalikuks pidanud ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kes on samas kahelnud võimaluses viia see ellu juba sügisesteks kohalikeks valimisteks. Ka nende hinnangul on pakutud reformiplaanis mitmeid küsitavusi.

Tsahkna: haldusreform jääb sel aastal ilmselt ellu viimata

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Margus Tsahkna avaldas kolmapäeval kartust, et koalitsioonipartnerite vastuseisu tõttu jääb haldusterritoriaalne reform sel aastal ellu viimata.

Tsahkna sõnul peab riigikogu haldusreformi toimumise otsustama hiljemalt 27. mail ning ta sooviks, et koalitsioon suudaks selle otsuse siiski teha. “Praegused seisukohad koalitsioonipartnerite poolt näitavad aga selgelt, et julgust sellele otsusele minna pole, ja see on kahetsusväärne,” ütles ta. Ta nentis, et kui 27. maiks pole reformi toimumist otsustatud, ei juhtu seda ilmselt enne 2013. aastat. Sel juhul tekib tema sõnul küsimus, kuidas Eesti senise haldusjaotusega vastu peab.

Tsahkna kinnitusel arutab haldusreformi tulevikku esmaspäeval koalitsiooni esindajatest moodustatud töögrupp ja koalitsiooninõukogu ning kolmapäeval IRL-i eestseisus.

Kiisler: 2013. aastani oodata ei saa

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv regionaalminister Siim-Valmar Kiisler lubab jätkata tööd, et jõuda haldusterritoriaalses reformis kokkuleppele, kuid kinnitab, et aastani 2013 ei saa sellega oodata.

Kiisler ütles kolmapäeval BNS-ile, et ei tahaks Reformierakonna õhtuse avalduse põhjal lõplikke järeldusi teha, kuid peab positiivseks, et erakond on tunnistanud haldusreformi vajadust. Samas ei rahulda teda enda sõnul partei viidatud ajaperspektiiv, mille kohaselt võiks haldusreform teoks saada aastaks 2013.

“Rääkida praegu nii kiirete muutuste ajal nelja ja poole aasta pikkusest perioodist on otsuste lükkamine liiga kaugele. Eesti on olukorras, kus me vajame kiireid otsuseid,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email