Oma “Kevade” tuleb igal näitlejal ükskord ikka ära mängida

Oma “Kevade” tuleb igal näitlejal ükskord ikka ära mängida

IMELIK, LASE ÜKS PILLILUGU, MA LÄHEN TALI PRUUDIGA TANTSIMA: Vasakult Toots (Karl Juhandi), Imelik (Kristjan Kruuser), Arno (Indrek Polding) ja Kiir (Ants Saksakulm).

Möödunud reedel oli Salme rahvamajja kogunenud suur hulk teatrihuvilisi, et osa saada Salme Sõnaring & Sõbrad poolt lavale toodud Oskar Lutsu “Kevade” lühendatud variandist (dramatiseerija Toomas Lõhmuste) – esietendus “Pildikesi “Kevadest””.

Tunni aja jooksul sai publik näha just neid hetki, mis Lutsu “Kevadest” (kellel filmist, kellel raamatust) eriti meelde jäänud: kuidas Kentuki Lõvi Tamasseri raudu taga otsis, kuidas Toots Teele tantsima rebis ja köstrile otsa kukkus, kuidas Paunvere poisid Tootsi karjavirtsahvti õppima saatsid.

Lavakujundus oli minimalistlik, kasutatud kaks pikka pinki olid vajadusel nii koolitoa mööbel kui ka lumekindlused ja pidulaud Kiire pere ristsetel. Erineva valguse abil (valguspuldis Daniel Ling) olid need pildid lavale toodud väga oskuslikult.

Ehtsa lustiga mängiti lumesõda ja käidi “Lati Patsi” ära toomas, meelde jäid muidugi Tootsi maakera, Kiire hiired-nööbid-saapad ja poisslapsele nimepaneku lugu.

Kusjuures etendust vaadates tekkis tunne, et kuidas need Paunvere poisid küll Salme kooli õppima on sattunud, sedavõrd hästi sobisid osatäitjad oma rollidesse.

Mõtlik Arno (Indrek Polding) oligi nagu Arno, vembumees Toots (Karl Juhandi), pidevalt süüa mugiv Tõnisson (Janis Leppik), kes sarnanes nii ehedalt filmis nähtud Tõnissoniga, et pilguks tekkiski tunne, et kas ta ei olegi seesama poiss, kes “Kevade” filmis mängib.

Rääkimata patsidega armsast, ent tujukast Raja Teelest (Gerlin Kruuser), kes poiste südamed põksuma pani. Mammapoeg Kiir (Ants Saksakulm), elutark kellamees Lible (Meelis Juhandi), südamlik ja maheda häälega õpetaja Laur (Raimond Ellik) ja kärkiv-paukuv köster ehk Julk-Jüri (Kalmer Poopuu) mängisid oma tegelaskujusid võiks öelda lausa professionaalselt. Mihkel Läets pidi täitma kogunisti kolme rolli.

Lavastajal, Salme kultuurijuhil Maire Sillaveel oli see 27 näitejuhina tegutsetud aasta jooksul 56. lavale toodud teatritükk.

Maire Sillavee selgitas oma valikut nii: “Oma “Kevade” tuleb ju igal näitlejal ükskord läbi mängida. Kui on olemas Toots ja Arno, siis lihtsalt peab Paunvere-lugude peale mõtlema.” Sillavee meenutas, kuidas ta stseene kokku sätitades ette kujutas, millist rolli võiks keegi täita ja kelle häälega võiks Teele või Imelik rääkida.

Seda, et Imelikku kehastanud Kristjan Kruuser tõepoolest kannelt mängida oskab, sai lavastaja alles proovide käigus teada.

Teele sõbrannad, Paunvere kihelkonnakooli plikad, narrisid poisse ja pidasid koos nendega lumesõda ja kui tarvis oli, katsid perenaistena ka Kiire ristsete peolaua.

““Kevade” tüdrukud on staažikad sõnaringi liikmed, kahjuks ei ole selles tükis tüdrukutele peale Teele erilisi sõnalisi rolle ette nähtud,” sõnas Sillavee.

Lavastuse muusikalise kujunduse on teinud Merle ja Margus Lepik, tantsud seadnud Merle Sillavee.

Print Friendly, PDF & Email