KG keeleväelased leidsid Kuldse Amuleti ja sõitsid Siberisse

KG keeleväelased leidsid Kuldse Amuleti ja sõitsid Siberisse

TUBLID KEELE- JA KULTUURITUNDJAD: Kristjan Kiirend, Sass Pääsk ja Kairi Sepp mõistlusmängus “KeeleVägi”.

Emakeelepäeval Eesti Televisiooni eetris olnud mõistlusmängu “KeeleVägi” finaalsaate võitis Kuressaare gümnaasiumi võistkond ning sõitis koos võttegrupiga Siberisse tutvuma eestlaste külaga Ülem-Suetuk. Võistkonda kuulunud Kairi Sepp, Sass Pääsk ja Kristjan Kiirend vaatasid finaalsaadet, mis tegelikult oli salvestatud juba oktoobrikuus, lennukis 12 kilomeetri kõrgusel.

Õpilaste edu üle oli õnnelik nende juhendaja Eve Tuisk, kelle sõnul ei olnud saates esitatud küsimused kergete killast. “Eks neil oli natuke õnne ka, aga nooruslik julgus tuli neile kasuks,” arvas õpetaja, kelle sõnul tuli saates palju nuputada ning lahendada ülesandeid, mida igapäevaelus suurt vaja ei ole, näiteks ennemineviku kasutamine.

“Viimases saates tuli mängijatel läbida kaks ruumi, vastus tuli leida küsimusele, millised tegusõna- ja nimisõnavormid moodustavad regulaarseid homonüümipaare,” rääkis ta.

Tuisu sõnul olid saarlased alguses isegi ehmatanud, et neil tuleb rinda pista Eesti eliitkooli õpilastega, sest need tundusid olevat nii targad.
“Emotsioonid on ikka kõrgel ning eks see kõik tundub praegugi ebareaalne,” nentis Tuisk, kes saab Siberisse sõitnud lastelt pidevalt telefonisõnumeid.

“Nad annavad teada, kuhu nad on jõudnud ning arvavad, et oleksin ikka võinud nendega kaasa sõita,” rääkis õpetaja, lisades, et enne reisi uurisid nad internetist Siberi ilmaolusid ning said teada, et öösiti on seal parajasti 37 ning päeval 15–17 külmakraadi.

Võistkonna ühe liikme, Sass Pääski ema Mai ei olnud eile kiitusega kitsi: “Sassil oli ikka teleka ees, kui saated eetris olid, närv sees, sest salvestamise ajal nad ju teisi võistkondi ei näinud, lapsed tahtsid ikka ise finaal-saadet ka näha, sest kartsid, et äkki see võit ei olnud ikka päriselt.”

Ema sõnul oli kogu võistlus lastele väga põnev, sest juba võistlust hindav Tarkade Klubi oli koos nii auväärsetest inimestest (Ita Ever, Tõnis Mägi, Tõnis Lukas, Karl Martin Sinijärv, Margus Saar ja Jarek Kasar), et nendega kokkupuutumine oli juba omaette elamus.

Huvitavaks tegi saate Mai Pääski sõnul seegi, et tegemist ei olnud tavalise viktoriiniga, vaid müstilistesse erinevatesse ruumidesse jõudmisega, kus tuli lahendada erinevaid ülesandeid. “Kokku oli ruume kümme ning nendes olid fantaasiamaailmad, mis loodud Eesti autorite teoste põhjal.”

Pääskide pere jaoks tegi saate võidu erilisemaks veel see, et finaalsaade oli täpselt pereisa Aare 50. sünnipäeval. “Sass tegi ikka isale ilusa kingituse,” märkis Mai Pääsk.

Kokku osales mõistlusmängus “KeeleVägi” 15 kooli, kes valiti välja eelnevate kirjatööde põhjal. Telemängu autoriteks olid näitlejad Mait Malmstein ja Anti Reinthal ning puudutas see eesti keelt ja kultuurilugu. Saates tuli võistlejatel, keda nimetati keeleväelasteks, üles leida kaduma läinud Kuldne Amulett, mis hoiab emakeelt mandumast.

Print Friendly, PDF & Email