Vallad pingutavad püksirihma (4)

Vallad pingutavad püksirihma

 

Maakonna vallad võtavad eelarved vastu märtsikuu teises pooles ning hetkel vaadatakse omavalitsustes kriitilise pilguga üle kõik investeeringud ja vähendatakse miljonite kroonide kaupa kulutusi.

“Kui 2008. aastal laekus vallale tulumaksu üle 10,1 miljoni, siis käesolevaks aastaks kavandame laekumist 9 miljonit krooni,” ütles Kärla vallavolikogu esimees Toivo Vaik, kelle sõnul kavandatakse palgafondi vähendamist 5% võrra ja lükatakse ilmselt edasi ka lasteaia neljanda rühma avamine.
Valjala vallavanema Kaido Kaasiku sõnul väheneb nende valla eelarve umbes 3–4 miljonit, ning tulumaksu prognoosivad nad 16–17% vähem. Palku plaanitakse alandada kuni 15%.

“Kindlasti tuleb ka meil palgakärpeid, kuid siin on alles läbirääkimisi,” sõnas Kaarma volikogu esimees Margus Mägi.
Muhu vallavanem Tiit Peedu sõnul on nad oma kärped juba ära teinud. “Lisatasusid ega ka puhkusetasusid pole olnud,” nentis ta.

Umbes 3 miljoni krooni suuruse eelarvega Ruhnu vallas ulatub kärbete maht 200 000–300 000 kroonini. “Oleme nulli tõmmanud preemiad ja lisatasud, kõne alla on ka palkade vähendamine,” rääkis vallavanem Aare Sünter. Edasi lükkuvad investeeringud valla allasutuste elamispindade remondiks ja ehituseks, samuti vähendas volikogu reedel volikogu esimehe töötasu 1000 kroonilt 500 kroonile.

Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep ütles, et esialgu nad palgakärpeid ei plaani. Sama meelt oli ka Pihtla vallavanem Tõnu Hütt. Pihtlas on kärbitud põhiliselt tegevus- ja majanduskulusid.

Laimjala vallal on kavas eelarvet vähendada 14,5 miljoni pealt 12,5 miljonile kroonile. “Hetkel palkade kallale ei lähe, palgad on meil nagunii väiksed,” ütles vallavanem Vilmar Rei. Tema sõnul on kõige valusam laenukraanide sulgemine, sest just sel aastal oli Laimjalal plaanis teha mitmed investeeringud, kuid 1. märtsist lubatakse laenu võtta vaid eurotoetuste kaasfinantseerimiseks.

Pöide valla finantsala peaspetsialist Helle Alas ütles, et võrreldes esimese lugemisega väheneb eelarve 16 miljonilt 12 miljonile. Töötuse kasvuga seoses prognoosib vald 9% tulumaksulangust. Valla töötajate palkasid Pöide vald ei vähenda, küll aga jäävad vallavalitsuse ametnikud ilma 13. kuupalgast.

Hariduse kulusid väheneb Pöide vald kuuelt miljonilt kroonilt neljale miljonile kroonile. “Kooljuhile antakse number alla ja ta ise otsustab, kuidas ta kokkuhoidu teeb – kas lõpetab poolest päevast kütmise või lülitab poolest päevast valgustuse välja,” rääkis Alas.

Orissaare vallavanem Raimu Aardami sõnul tuleb neil valla eelarvet vähendada natuke üle miljoni krooni. “Otsime kohta, kust ka teine miljon maha võtta,” lausus Aardam, nentides, et äärmisel juhul minnakse ka palkade kallale.

Kihelkonna vallavanem Jüri Saare sõnul on eelarve viidud 2007. aasta tasemele ning vald tahaks hoiduda palgakärbetest. Saar lisas, et eelmisel aastal oli Kihelkonnal tohutult tulumaksu ülelaekumist ja seetõttu on neil natuke raha ka selleks aastaks.

Palgakärpeid on arutatud ka Mustjala vallas, kuid midagi konkreetselt veel räägitud ei ole. “Kokkuhoid tuleb igalt poolt, kus võimalik, aga kas päris palgakärbetele minnakse ei oska öelda,” lausus Mustjala volikogu esimees Toivo Lõhmus.

Salme vallavanem Kalmer Poopuu sõnul on Salme vald tulude prognoosi vähendanud 19%. “Tegime väga konservatiivselt,” rääkis Poopuu. “Oleme optimeerinud ja vaadanud üle koormused, ehk ikka palgakärbete peale ei lähe.”

Palgakärped on kõne all olnud ka Torgu vallas. “Meie väikse valla puhul on see raha ikka täiesti korralik, mis siin kärbitakse. Meil on ka 10 000 krooni kaotus valus,” ütles vallavanem Maile Aale.

Lümanda vallavolikogu esimees Riho Niit ütles, et nende valla tuluprognoos langes võrreldes eelmise aastaga 14 protsenti. “Palgakärpeid ei ole, aga teatud kohad lähevad koondamisele,” ütles ta. Jutuks on olnud ka volikoguliikmete hüvituste kaotamine.

Evely Aavik, Ain Lember

Print Friendly, PDF & Email