Keskmine vanaduspension tõuseb 223 krooni

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, millega kehtestatakse tänavune pensioniindeks vähendatud kujul ning mille kohaselt tõuseb keskmine vanaduspension sel aastal 223 krooni 4783 kroonini.

Keskmine vanaduspension tõuseb viis protsenti – see lepiti kokku riigieelarve kärbete raames. Indeksit vähendamata oleks keskmine vanaduspension kasvanud tänavu 614 krooni ehk 13,5 protsenti 5174 kroonini.

Eelnõu seletuskirjast selgub, et defitsiidi tõttu tuleb indeks kehtestada madalamana, mitte nagu näeb ette tarbijahinnaindeksi kasvu ja sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise kasvu põhjal leitud indeks.

Seega on eelnõu järgi indeks 1. aprillist 1,05, mitte 1,138.
Vähendatud indeksit võib valitsus kehtestada pensionikindlustuse seaduse alusel juhul, kui riikliku pensionikindlutuse kulude ja sotsiaalmaksu riikliku pensionikindlustuse vahenditesse kantava eeldatava laekumise vahe on suurem kui üks protsent sama aasta eeldatavast sisemajanduse koguproduktist.

Print Friendly, PDF & Email