Kalad ellu ei ärka (2)

Kalad ellu ei ärka

 

Vaidlused Nasval surnud kalade suremise põhjuste üle ei vaibu. Hinnangud lõpnud kalade koguse kohta algavad kümnetest kilodest ja lõpevad tonnidega. Viimast ei tahaks nagu uskuda, sest siis poleks meil juba aastaid põhjust olnud kalavarude vähesuse üle kurta.

Spetsialistid arvavad, et tamm ei ole kalade suremise otsene põhjustaja, küll aga võis sellele kaasa aidata. Madalas vees jää alla jäänud kalade hukkumist oleme varemgi näinud, Võrtsjärves näiteks. Ka kalade päästeoperatsioon oleks vaevalt et oodatud tulemust andnud, uimased vee-elanikud langenuks nii või teisiti kajakate saagiks.

Kuna Nasva jõe Samsoni haru ei olegi jõgede kirjas, siis pole ka vette ehitamise reegleid rikutud, kui maaomanik sinna tee rajas. Rajatis ei olegi ju sel juhul ametlikult tamm.

Mida see juhtum meile õpetas? Ilmselt seda, et taolised olukorrad on seadustega täpsemalt paika panemata, seetõttu ongi segadust palju. Iga luhta ei saagi seadusesse kirjutada, selle jaoks on olemas üld- ja detailplaneeringud.

Print Friendly, PDF & Email