Muhu muster läheb tennistele (1)

Muhu muster läheb tennistele

FOLGIPAPUD: Lisaks Muhu seelikutriibule kantakse tennistele ka Mulgi (ülemine foto) ja Hargla (alumine foto) rahvariiete motiivid.

Tallinnas asuv firma Velvet OÜ toob vabariigi aastapäevaks välja uued jalanõud, mida juba praegu kutsutakse hellitavalt rahvuspapudeks. Muuhulgas hakkab Hiinas valminud tenniseid kaunistama Muhu rahvariide seelikutriibu motiiv.

“Rahvariie ei ole midagi sellist, mis peaks olema muutumatul kujul fikseeritud,” ütles Oma Saarele uute jalanõude kavanditega tutvunud Muhu muuseumi juhataja Kadri Tüür.

Tema arvates tulebki rahvariide motiividele läheneda loovalt. Lisaks Muhule saavad oma motiivi tennistele ka Valgamaal asuv Hargla küla ja Mulgimaa.
Kaubamärgi all gong.ee valmivate papude idee autor on Indrek Kaing ning esimesed kolm varianti valmisid Velvet OÜ ja Eesti Rahva Muuseumi koostöös. Idee sai alguse Kaingi enda pikaajalisest rahvatantsulembusest ning toode ongi pikemas perspektiivis kavandatud just laulu- ja tantsupidu silmas pidades.

Muhu muuseumi juhataja rääkis, et nad uudistasid kavandeid kogu muuseumi kollektiiviga ja jäid rahule. “Muhu muuseum tutvus ja kiitis heaks. Väga lahe algatus,” ütles Tüür. Tema sõnul on tennistel kujutatud muster täitsa õige. Tüür märkis ka, et tegelikult ei ole olemas kahte ühesuguse triibuga seelikut. “Iga kuduja kudus erinevalt,” selgitas Tüür, kelle sõnul arvati ka Muhus, et suvisele tantsu- ja laulupeole võiks sellistes tennistes minna küll, selle asemel, et seal rongkäigus pätte lörtsida.

Kadri Tüür ütles, et säärane toode tuli nende jaoks huvitaval ajal, kuna muuseumis on hetkel just käsil europrojekt, kus teemaks tekstiilipärandi kasutamine kaasaegsetes toodetes. Tema sõnul saab muuseumi valmistatud temaatilist näitust näha vabariigi aastapäeval Muhu põhikoolis.
Muuseumi juhataja arvates on väga oluline, et ajaloopärandit kasutatakse sellistel toodetel nagu kas või needsamad tennised. “See näitab, et rahvakultuur elab,” märkis Tüür.

Hiinas toodetud tenniseid tehakse kõigepealt proovipartii, mida saab osta alates 23. veebruarist. Esialgu jõuavad jalanõud müüki internetikeskkonnas rahvusmeened.ee. Tellitud tenniste kättesaamisega tuleb siiski veidi oodata, kuna esimene partii peaks Eestisse jõudma aprillis.

“Praegu jäävad hinnad vahemikku 349–399 krooni paar. Hind võib veidi kõrgem tulla Mulgi papudel, kuna neile pole muster trükitud, vaid tikitud,” ütles Velvet disainivaldkonna juht Oliver Kennik Eesti Päevalehele.

Tenniseid hakatakse valmistama suurusnumbrites 35–45. Tulevikus võivad tennised jõuda ka tavalistesse jalatsipoodidesse. Tootjate sõnul on plaanis kollektsiooni ka täiendada.

Print Friendly, PDF & Email