Saarlased käisid Stockholmis Vasat vaatamas (1)

Saarlased käisid Stockholmis Vasat vaatamas

 

Saaremaa merekultuuri seltsi ja merekultuuriseltsi Salava liikmed käisid nädalavahetusel huvireisil Riias ja Stockholmis.

Rootsi kuningriigi pealinnas oli saarlaste peamine huviobjekt 1628. aastal valminud hiiglaslik sõjalaev Vasa, mis oma esimesel reisil 381 aastat tagasi Stockholmi sadama lähedal põhja läks. 1961. aastal õnnestus rootslastel 333 aastat mere põhjas olnud vrakk pinnale tõsta.

Restaureeritud vrakki ja suure sõjalaeva mudelit saab näha selle tarvis ehitatud muuseumis, kus nüüdisaegsete tehniliste vahenditega (film, skulptuurid, igasugused vajalikud atraktsioonid ja rajatised) antakse täielik ülevaade haruldase laeva ehitamisest, hukkumisest, väljatõstmisest ja restaureerimisest.

Riia kaudu sõideti Stockholmi seetõttu, et näha reisilaeva Regina Baltica kaptenisillal töötamas Saaremaa merekultuuri seltsi liiget kapten Lembit Uustulndi, kes laiemale üldsusele tuntud kui mitme romaani autor ja laulude looja.

Mitmest rahvusest koosneva laevapere hulgas töötab veel hulk saarlasi, sealhulgas intendant Aivar Laus, kes saarlaste gruppi suurel laeval juhendas. Lühikese reisi kestel said merekultuurihuvilised veel palju teavet nii laeva kui ka laevafirma, samuti Riia–Stockholm liini kohta kõikjale jõudva reisikorraldaja Kaja Lillimägi käest.

Stockholmis võttis reisiseltskonna vastu saarlasest filosoofiadoktor, mereajaloolane ja etnoloog David Papp, kes andis selgitusi nii linnamatkal kui ka Vasa muuseumis.
Jalutuskäigu lõppedes tegi giid kogu grupile meeldiva üllatuse, kutsudes kaassaarlased endale külla.

16-liikmelises seltskonnas oli neidki, kes esmakordselt Stockholmi vaatamisväärsusi nägid ja suure reisilaeva kaptenisillal seisid.
Riiaski tehti väike linnaekskursioon. Esmaspäevane rahva- ja kaubarohke Läti pealinna turg ei kandnud küll mingit märki majandussurutisest.

Print Friendly, PDF & Email