Loodushetk: Roheliste marjadega ligustrid (1)

Loodushetk: Roheliste marjadega ligustrid

 

Kuressaare huvitavas omapärases haljastuses annavad tooni erinevad liigid, millest dendroloog Aleksei Paivel aastate eest Kuressaare haljastusest rääkides tõi esile järgmised: ruaani sirel, äädikapuu e sumahh, must leeder, harilik robiinia. Teistes Eesti linnades pole neid liike nii arvukalt kui siin. Liigiliselt mitmekesised on ka hekid: ebajasmiin, lumimari, pukspuu, sireliliigid, enelad jne.

Nädal tagasi pälvis linnas uitajate tähelepanu ligustrihekk. Seda põõsaliiki kasutatakse Kuressaare haljastuses krundipiirdehekina sageli ja selles poleks nagu midagi iseäralikku. Tähelepanu köitis see, et harilikul ligustril olid valkjasrohelised marjad – ja seda jaanuaris! Küpsenult peaksid ligustri viljad olema hoopis mustad. Kuna ei osanud sellele ebatavalisele nähtusele ise põhjendust leida, tuli asjatundjate poole pöörduda.

Olev Abner Tallinna botaanikaaiast arvas järgmist: “Kui on tegemist hekiga, siis on võimalus, et pärast pügamist kasvatas taim endale hiliskevadel ja suve algul uued võrsed ning jõudis uutel võrsetel (fotol kollakaspruunid võrsed) õitsemiseni alles suve keskel, mitte normaalsel ajal juunis.

Viljad valmivad Eestis (olenevalt õhutemperatuurist) tavaliselt pikema aja kui 4 kuu vältel. Kui õitsemine jäi hiljaks, siis ei pruukinud taim enam enne külmasid vilju valmis saada ja talvituma läksid värvumata viljad. On olemas valkjasroheliste viljadega sort ‘Leucocarpum’ ja kollaste viljadega sort ‘Xanthocarpum’. Aga nende moodi fotol kujutatud taim pole.”
Roheliste marjadega põõsaste kõrval kasvavad “normaalsete” musta värvi marjadega ligustripõõsad.

Harilik liguster (fotol), Ligustrum vulgare on Põhja-Aafrikast, Kesk- ja Lõuna-Euroopast ning Väike-Aasiast pärinev 2–5 m kõrgune peaaegu külmakindel rohkesti hargnev põõsas, mis talub kärpimist.

Harilik liguster õitseb pärast täielikku lehtimist juunis-juulis. Väikesed valged lõhnavad õied paiknevad kuni 8 cm pikkustes püstistes pööristes, neist arenevad musta värvi marjataolised luuviljad. Kirjanduse andmeil on marjad maitsvad, kuid nende söömine võib põhjustada tervisehäireid.

Print Friendly, PDF & Email