Haiguspuhang sundis pooled Salme koolilapsed koju jääma

Haiguspuhang sundis pooled Salme koolilapsed koju jääma

VAHETUND: Arhiivifotol hullavad Saaremaa ühisgümnaasiumi lapsed. SÜGi õppealajuhataja Marek Schapeli sõnul oli neljapäeval SÜGis puudu 54 last.

Kui Salme põhikooli õpilastest-õpetajatest olid eile haigena kodus ligi pooled, siis Kuressaare koolidest ja lasteaedadest puudus erinevatel põhjustel umbes iga viies laps.

Salme kooli õppealajuhataja Marina Maasik ütles Oma Saarele, et eile puudus 130 õpilasest 58. Haigestunute arv on nädala jooksul hüppeliselt tõusnud – eelmisel reedel oli haigeid lapsi vaid 20.

“Peamiselt on haiged vanemate klasside õpilased,” sõnas Maasik, lisades, et algklassides oli haiguspuhang juba varem ära.
Õppealajuhataja sõnul on õppetöö koolis tugevalt häiritud. Suurt rolli mängib ka see, et lisaks õpilastele on puudu ka pooled õpetajad ja mõned töötajad. “Lastel on praegu neli tundi päevas,” iseloomustas Maasik olukorda. Lihtsalt ei olevat õpetajaid, kes suudaksid tunniplaanis ettenähtud tunnid ära anda.

Õppealajuhataja mäletamist mööda ei ole sellist asja enne juhtunud, et nii palju õpetajaid puudu on, et tunniplaani tuleb sedavõrd kärpida.
Salme lastearsti Kristiina Prantsu sõnul on praeguse puhangu näol tegemist viirusinfektsiooniga, millega kaasnevad palavik, köha ja nohu. Prants lisas, et tüsistusi viirushaiguse läbipõdemine ei põhjusta.

Kuressaare linnaarsti Juri Zabellevitši andmetel oli 22. jaanuaril Kuressaares koolist või lasteaiast puudu kokku 537, üleeile aga 593 last. Zabellevitš, kes tänavu jaanuarist hakkas esmakordselt koguma linnakoolide ja -lasteaedade puudumiste statistikat, ütles, et umbes 20% puudumisi on liialt palju.

Samas ei ole kõik puudumised linnaarsti sõnul tingitud haigestumistest, vaid e-kooli päevikusse märgiti koolist puudumisena näiteks ka õpilaste olümpiaadil käimised ning puudujate kirja on läinud ka need, kes pole esimesse tundi jõudnud.

“Kolmandik puudumistest pole ehk seotud haigestumisega,” pakkus linnaarst. Ta tõdes, et praegune aastaaeg ja ilmastik soodustab viirushaiguste levikut, kuid kõik haigestunud lapsed ei ole ka arsti poole pöördunud. Sest maakonnas registreeriti nädalaga vaid 118 haigestumist, neist 56 lastel. “See näitab, et väga paljud ei pöördugi arsti poole, mis on isegi ehk õige – piisab ka sellest, kui laps on paar-kolm päeva kodus ja ravib ennast korralikult,” selgitas Juri Zabellevitš.

Seepärast palus linnaarst lapsevanematele lehe kaudu südamele panna, et nood lastesse leebemalt suhtuksid ega saadaks neid pooltõbisena kooli või lasteaeda, ise vaevlema ja teisi nakatama.

Veel on Zabellevitši sõnul oluline ise haigestununa mitte külastada haiglas viibivaid sugulasi või sõpru – sest haigemajas on inimeste immuunsus niigi nõrk ja sinna mingeid viiruseid juurde viia on kurjast.

Näitamaks viirusnakkustele pikka nina soovitas linnaarst võimalusel vältida rahvarohkeid paiku ja viibida palju värskes õhus, suusatada või jalutada. “Ja C-vitamiini ei tohiks ära unustada, seda võiks päevas paar-kolm tabletti võtta.”

Raul Vinni, Andres Sepp

Print Friendly, PDF & Email