Valimiskomisjon soovitab neljal vallal valimisjaoskonnad liita

Vabariigi valimiskomisjon tegi Kaarma, Muhu, Pihtla ja Valjala vallavalitsusele ettepaneku kaaluda valimisjaoskondade liitmist.

“Mingit käsku ei ole, juhime lihtsalt tähelepanu, et vallad seda küsimust kaaluksid,” ütles Oma Saarele riigikogu kantselei valimiste osakonna juhataja Mihkel Pilving, kelle sõnul ei tohi jaoskondade ühendamine kahjustada valijate huve ning mitmel juhul on see kas või ühendusteede puudumist arvestades võimatu.

Vabariigi valimiskomisjon leidis analüüsi käigus, et mitmes vallas ja linnas on moodustatud väga väikese valijate arvuga valimisjaoskondi, mis samas ei asu ülemäära kaugel ega ole ära lõigatud kohaliku omavalitsusüksuse või piirkonna keskusest.

Kui 2005. aasta kohalike omavalitsuste valimistel oli Eestis keskmiselt üks jaoskond 1605 valija kohta, siis Pihtla vallas oli 2005. aastal näiteks üks 264 valijaga jaoskond ja Kaarma vallas üks 287 valijaga jaoskond.
Kokku on Kaarma vallas viis valimisjaoskonda, Muhus ja Pihtlas kolm ning Valjalas kaks valimisjaoskonda.

Viimastel aastatel kasutusele võetud uued hääletamismoodused nagu väljaspool elukohta hääletamine ja elektrooniline hääletamine on vähendanud valimispäeval elukohajärgses jaoskonnas hääletamas käivate valijate hulka.

Sel aastal toimuvad nii Euroopa Parlamendi valimised kui ka kohaliku omavalitsuse volikogu valimised ning valimisjaoskondade ühendamine annaks kokkuhoidu nii inimressursi kui ka rahaliste vahendite osas, tõdes vabariigi valimiskomisjon.

Print Friendly, PDF & Email