Kommentaar: Aare Allik ja Margus Lindmäe

Saaremaa pääste osakonna juhataja Margus Lindmäe:

Meie maakonnas paistab silma suur vigastatute arv, aga see võib olla statistiline. Aasta ei olnud raske, väljasõidud näitasid, et meil ei olnud suuri õnnetusi.

Eelmine aasta oli hea, sest ei olnud ju mitte ühtegi hukkunut – selle näitaja poolest me olime ainus maakond Eestis. See on kõige tähtsam.
Seda ei saa muidugi panna ainult päästjate arvele, sest sellised asjad juhtuvad igasugusest statistikast olenemata.

Oleme teinud ka tõsist ennetustööd, aga kui palju see inimestele pärale jõudnud on, on iseasi. Ükskõik kus ma olen inimestega vestelnud, ei jäta ma rääkimata suitsuandurist, miks seda ikka vaja on.

Ma julgen arvata, et ligi pooled kodud on selle vidina omaks võtnud.
1. juulist on suitsuandur kohustuslik. Eks sellega ole nii nagu helkuriga – olemas olema peab, aga kui palju selle olemasolu siis kontrollitakse?

Lauskontrolli me muidugi tegema ei hakka, aga pisteliselt teeme. Samas saab ka pärast tulekahju kindlaks teha, kas tulekahju avastamisseadmed olid olemas. Raske on trahvida inimest, kes on äsja tuleõnnetuse üle elanud, aga kui seadus seda aparaati nõuab, siis on see seadus täitmiseks.

Kuressaare politseijaoskonna vanemkomissar Aare Allik:

Liikluses on meil olukord paranemas. Mõjunud on pidev kiiruse mõõtmine ja joobekontroll. Vigastuste ja hukkunute arv on langemas, kuigi ma ise arvan, et meie praegused näitajad on võrreldes teiste EL-i maadega siiski kõrged. Meil hukkus liikluses eelmisel aastal neli inimest, vigastatuid oli 79.

Arvud küll vähenevad, aga joobnud juhtide arv ei vähene. Eelmisel aastal saime roolijoodikuid kätte 357 ehk keskmiselt ühe iga päev. Joobes juhte on enam maapiirkondades, järelikult peab politsei rohkem jõudma maale. Õnnetuste poolest paistab silma Haamse–Aste piirkond.

Vigastada saanute arv on alates 2005. aastast olnud suurem 15–30-aastaste hulgas. Eelmisel aastal oli enam vigastatuid 15–19-aastaste hulgas. Seega on sihtgrupiks muutunud just noored. Loomulikult on ka teisi vigastatuid, aga õnnetuses kannatanute noorenemine torkab silma.

Kuigi karistused on karmimaks läinud, ei määra politsei rohkem trahve. Karmistatakse nende karistusi, kes on probleemsemad. Kuressaare on Eesti üle 10 000 elanikuga linnade hulgas jätkuvalt kõige turvalisem linn. Lõbustusasutuste arvult, oleme pigem Tartu ja Pärnuga võrreldavad.

Print Friendly, PDF & Email