Vastukaja: "Nasval ollakse tuulegeneraatorite vastu"

Oma Saar, 26. jaanuar 2009
Internetikommentaarid

Veiko Maripuu
Tuulegeneraatorid, sigalad, bioenergiatootmised mõjutavad olulisel määral selle piirkonna inimeste heaolu. Kes on seotud ja harjunud normaalse elukeskkonnaga, see ütleb: “Mida siin piriseda?” Kes peab aga pidevat häirimist (undamine, hais) taluma, see harjub, kolib mujale või jääb haigeks ja vagaseks.

Visuaalne reostus on maitseasi. Ka mobiilimast on ju teema, prahtreklaam postkastis. Pigem häirib, samas nagu ikka vajalik ka! Sama ka tuulikute, sigalate, bioenergiaettevõtetega. Palju on asju, mida peame vaikselt ära taluma. Ka seda, et ei suuda lastele osta tervislikku toitu jne.

On teemasid, mille mõju on pikaajalisem, kavalam, kaudsem, seotud ka riskidega. Valdavalt maksab kõik säärased võimalikud kahjud tulevikus kinni maksumaksja. Paraku see on, oli ja jääb nii. Selleks on planeeringud ja riigiametnikud, teadus, mis küsimused selgeks arutab.

Võiks ka põllumajandust üleüldse pidada vastutajaks muldade eest. On loogiline, et meie muldade isetaastusvõimekus hävitatakse ühe inimpõlve jooksul. Teadus, keskkonnatoetused, piirangud ei ole instrumendiks.

Inc
Olen ka Nasval elanud ja hetkel olen Taanis, kus neli generaatorit on mõnesaja meetri kaugusel otse maja ees, kuid pean ütlema, et ega need tuulikud iseenesest mind sugugi ei häiri.

Kuid seda peab küll ütlema, et pigem tekitavad ebameeldivaid emotsioone moodused, kuidas nende tuulikute püstitamist üritatakse seal Nasval ja ka mujal Saaremaal läbi suruda. Öelge mulle palun, miks peaksin ma sellisel moel tuulikute püstitamisega oma kodu lähedale nõus olema, kui mul nendest tuulikutest mitte mingit kasu ei ole?

Print Friendly, PDF & Email