Merekultuuri seltsil jätkub tegevust igasse kuusse

Merekultuuri seltsil jätkub tegevust igasse kuusse

MEREKULTUURI SELTS – KAS MERE ÄÄRES VÕI MERE PEAL: Tunamullust reisi Paldiskisse meenutab foto, kus seltsi liikmetele jagas seletusi Paldiski eksmeer Kaupo Kallas (vasakul). Teda kuulab seltsi eestvedaja Rein Sepp. Mullu käidi Kihnus ja tänavu minnakse Hiiumaale.

Laupäeval aastakoosolekut pidanud Saaremaa Merekultuuri Seltsi liikmed hindasid läinud aastat kordaläinuks. Seltsi juhatuse esimees Rein Sepp tundis heameelt Anseküla kalmistu juurde paigutatud mälestuskivist polaarkapten Karl Jõgile. Kuressaare merepäevade eel andis heraldik Priit Herodes seltsile üle uue lipu ja vapi.

Eelmise aasta lõpus tõstatas merekultuuri selts koos Saaremaa muinsuskaitse seltsiga esile probleemi, mis puudutab Sõrve endise piirivalvekordoni edasist saatust.

“Meie tahame, et kunagine kordon jääks üldkasutatavaks kompleksiks, kus saaksime huvilistele korraliku merelise ekspositsiooni kujundada. Samuti võiksime me seda kui ajaloolist eksponaati koos sinna kuuluvate rajatistega tervikuna eksponeerida,” ütles seltsi esimees Rein Sepp.

MKSi liikmete arvates võiks ka Kuressaares olla seltside maja, kus saaksid koos käia inimesed linnas tegutsevatest arvukatest seltsidest.
Plusspoolele kandis seltsi juht Kuressaare merepäevade aegu toimunud mereajaloo konverentsi, kus käsitleti merelist elulaadi väikesaartel. Kõnelejaiks olid kõigi meie väike-saarte esindajad, lisaks külalislektor Soomest. Eelseisvate merepäevade aegu võetakse ajalookonverentsil luubi alla merekaardid.

Veebruaris kohtuvad seltsi liikmed Saaremaa paadiehitajate klastri juhi Anni Hartikaineniga. Märtsikuu koosoleku teemaks on “Naised ja meri”. Merendustegelase Julius Teeääre 120. sünniaastapäeva tähistatakse jürikuus, lehekuus aga seisab ees kohtumine kirjanik Jüri Tuulikuga.

Jaanikuus sõidetakse Vahasele, kus seltsikaaslasi võõrustab saareelanik Arvi Prei. Lõmala mereranda tehakse retk juulis. Septembris võetakse luubi alla 200-aastane Vilsandi tuletorn.

Merelistest tähtpäevadest sel aastal puudu pole. Kapten Karl-Osvald Leemeti eluteest räägitakse tema 100. sünniaastapäeva paiku oktoobris. 20. oktoobril 70 aastat tagasi lahkus aurikul Adler Saaremaalt Saksamaale 310 baltisakslast. Ka seda tähtpäeva meenutatakse.

Eelseisval suvel on plaanis ka ekskursioon Hiiumaale, lisaks sellele jagub aastasse kõiksugu muidki tegemisi.

Print Friendly, PDF & Email