Seadus ei sätesta dokumendi kaasas kandmise kohustust (2)

Isikut tõendavate dokumentide seadus ei kohusta alaealist kaasas kandma mõnda dokumenti, seega ei olnud Saare Selveris alaealisi šokolaadiostjaid dokumendi puudumises süüdistanud turvatöötajal selleks mingit alust.

Seaduses on paragrahvis 5, “Eesti kodaniku dokumendikohustus”, kirjas, et Eestis püsivalt viibival (elaval) Eesti kodanikul peab olema isikutunnistus. “Isikutunnistust ei pea olema käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud alla 15-aastasel Eesti kodanikul,” ütleb seadus.

Eelmisel laupäeval Saare Selveris toimunud vahejuhtumi (vt OS 21.01.2009) kangelased olid küll 15-aastased, kuid seadus ei nõua neilt kindlasti dokumentide kaasas kandmist, ütles pärast juristiga konsulteerimist Oma Saarele Kuressaare politseijaoskonna infojuht Kristi Mägi.

“Muidugi peab dokument kaasas olema juhul, kui 18-aastane soovib osta kauplusest näiteks sigarette ja müüja nõuab vanust tõendavat dokumenti,” sõnas Mägi. “See aga ei puutu antud juhtumisse.”

Samas põhjendas AS-i Securitas Eesti Kuressaare osakond poiste kinnipidamist ja politseisse viimist asjaoluga, et noorukite käitumine tundus kahtlane ja neil puudusid isikut tõendavad dokumendid.

Print Friendly, PDF & Email