Muld esitles “Vana tuuliku lugu”

Muld esitles “Vana tuuliku lugu”

 

Eile jõudis Kaali külastuskeskuses esmakordselt vaatajate ette Margus ja Mari Mulla dokumentaalfilm “Vana tuuliku lugu”, mis andis ülevaate Angla tuulikumäele 1913. aastal ehitatud Vilidu pukktuuliku restaureerimisest.

Pooletunnine film tõi publiku ette pildi ajahambast puretud tuuleveskist enne restaureerimistööde algust möödunud aasta aprillis ja tuuliku edasise renoveerimise kuni selle piduliku taasavamiseni mullu juunis.

ERR Saaremaa reporterina töötav Margus Muld hindas tööd kordaläinuks: “Olen vähemalt mingi kogemuse juurde saanud. Ma ei ole ju asjatundja, aga läks korda. Viietunnisest materjalist sai pooletunnine film.”
Filmis jagasid kommentaare tuulikut ennistanud ehitusmeister Arne Maripuu, muinsuskaitsespets Tõnu Sepp ja mölder Jaan Vatsfeldt.

Selgitavat teksti luges Kadi raadio vastutav toimetaja Tõnis Kipper. Operaatoritöö tegid, kujundasid ja monteerisid Margus ja Mari Muld.
“Ma ei teagi, kelle ettepanek see oli, et tuuliku restaureerimisest film teha. Igal juhul öeldi see välja vana veskit üle vaadates,” rääkis MTÜ Angla Tuulikumägi projektijuht Alver Sagur.

Ettepanekut toetas Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep. Filmi tegemist toetasid Leisi vallavalitsus ja kultuuriministeerium.
“Tervele Eestimaale saame nüüd näidata, kuidas ühte vana ehitist vastavalt muinsuskaitse nõuetele ja tingimustele ennistada. Lõpptulemusega oleme väga rahul. Tuulik töötab ja jahu tuleb. Rahvast käib tuulikumäel igatahes murdu,” kiitis Mõtlep.

Margus Muld andis filmi koopiad kõigile filmis osalejaile, arendajale ja Leisi vallavalitsusele. Positiivse hinnangu andis ka filmi üks peategelasi, ehitusmeister Arne Maripuu. “Midagi oma jutuga ma mööda ei pannud, jäin rahule,” väitis Maripuu.

Pärast filmi esilinastust andis SOL-i juht Raimu Aardam pukktuulikute ehitamise ja taastamise konkursi mullusele võitjale Alver Sagurile üle omavalitsuste liidu auhinna.

Print Friendly, PDF & Email